Битва за Україну. День чотириста шістдесят шостий

Битва за Україну. День чотириста шістдесят шостий

Укрінформ
З-під завалів будинку на Дніпропетровщині дістали тіло дворічної дівчинки. Серед 22 поранених внаслідок російського ракетного удару - 5 дітей.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста шістдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 4 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Противник завдав ракетних ударів по Донецькій і Дніпропетровській областях, зокрема, застосувавши ОТРК Іскандер. У передмісті Дніпра пошкоджено двоповерховий житловий будинок. З-під завалів у Підгородненській громаді дістали тіло дівчинки двох років. Ще п'ятеро дітей були поранені. Загалом від російського нападу на цю громаду поблизу Дніпра цієї ночі постраждали 22 людини, 17 із них госпіталізовані.

У Києві за один день перевірили 1078 укриттів, половина з них не готові до використання або комісія не змогла їх відкрити – заявив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишин. Для жителів Києва створений чат-бот, що дозволяє самостійно оцінити стан укриттів.

Міністр оборони України Олексій Резніков на безпековому форумі «Діалог Шангрі-Ла» в Сінгапурі:

  • ... відхилив «мирний план», який запропонував його індонезійський колега Прабово Субіанто. «Я постараюся бути ввічливим. Це схоже на російський план, а не на індонезійський».
  • … в ході зустрічі з японським колегою Ясукадзу Хамадою обговорив співпрацю між двома країнами та запросив його відвідати Україну.

ЦИТАТИ ДНЯ

Марк Бжезінський, посол США в Польщі: "… НАТО розширилося таким чином, що це тільки підкреслює стратегічну невдачу рішення Путіна вторгнутися в Україну... Те, що ми спостерігаємо, – це повний провал з боку Путіна через його рішення вдертися в Україну".

Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики: «Фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі». Раджу при нагоді подивитись усім, тим більше на великому екрані. Це дійсно вражаючий документ, вражаюча історія про героїчний супротив, про людей, які своєю роботою – лікарів, пожежників, поліцейський, наших військових, стримували варварську навалу з боку росіян».

Сергій Лисак, голова Дніпропетровської ОВА про жертв ракетної атаки: "6-річний Давид був вдома з батьками. Аж тут – вибух! Мить – і квартира перетворилася на руїни. Та головне – родина вижила. Всі троє змогли вибратися, хоч і отримали поранення. Дитина – в реанімації. Як і ще два хлопці (15-річний Сашко та 11-річний Денис, у яких множинні травми, струси мозку, переломи. – Ред.), постраждалі через «прильот».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

В Луганській та Донецькій областях Силами оборони України відбиті всі 23 атаки, здійснені загарбниками протягом доби – Генштаб ЗСУ.

Контрнаступ українського війська буде вражаючим і досягне кульмінації уже в перші три-чотири доби – про це ексдиректор ЦРУ генерал Девід Петреус заявив на BBC Radio 4 після відвідання Києва та зустрічі з Президентом Зеленським – The Guardian.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр наголосила, що оголошення про початок контрнаступу не буде.

Російські окупаційні війська намагаються наступати в районі Максютівки, Новоселівського, Куземівки, Макіївки, Белогорівка та Спірного, однак Сили оборони не лише відбивають атаки ворога на Сватівському напрямку, а й успішно контратакують та просуваються вперед – командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал Сирський.

Близько 40 російських військовослужбовців дезертирували з позицій у Сватовому Луганської області – зведення Генштабу ЗСУ.

Рейд антипутінських добровольців на Бєлгородську область

  • «Російський добровольчий корпус» і Легіон «Свобода Росії» заявили про входження до передмістя Шебекіна Бєлгородської області РФ – повідомляється в Телеграм-каналах РДК та ЛСР.
  • У телеграм-каналі Російського добровольчого корпусу розміщено звернення до губернатора Бєлгородської області В'ячеслава Гладкова. Йому пропонують передати двох полонених російських солдатів. Пригожин уже заявив публічно про готовність прибути для проведення обміну особисто, замість губернатора.
  • Власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, оприлюднив свої «пропозиції» щодо удосконалення оборони Бєлгородської області, які відверто схожі на тролінг. Він пропонує залучити для його захисту "300 батальйонів або 100 полків, або 33 загальних дивізій. За його підрахунками, для територіальної оборони Бєлгородської області знадобиться 198 000 осіб.
  • Уряд Бельгії звернеться до України по роз’яснення через інформацію, що зброю бельгійського виробництва використовували антипутінські збройні формування для рейду на Бєлгородську область РФ – Het Laatste Nieuws.

Обстріли

  • Дві російські крилаті ракети у ніч на 4 червня влучили в оперативний аеродром поблизу Кропивницького – про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.
  • Російські війська в неділю чотири рази обстріляли з мінометів і артилерії прикордонні території Сумської та Чернігівської областей – ОК "Північ". Зокрема, із 07:00 до 07:20 у районі села Карповичі відбулися 15 влучань.
  • Російська армія вранці 4 червня з вертольотів і танків масовано обстріляла населені пункти Чугуївського і Богодухівського районів – голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.
  • Російська армія вкотре обстріляла Очаків та акваторію Очаківської громади – голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

* * *

З тимчасово окупованих територій Херсонщини росіяни вивозять до Криму сільськогосподарську техніку. Для перевезення викраденого майна (трактори, комбайни тощо) використовується військова техніка окупаційних військ – Центр національного спротиву.

НОВИНИ: Україна

Україна прагне стати членом НАТО протягом нетривалого часу після досягнення військової перемоги над Росією і прагне отримати таку гарантію на саміті Альянсу у Вільнюсі. НАТО має надати Україні перелік кроків, які необхідно здійснити "з чітким підтвердженням того, що Україна є легітимним кандидатом" на членство – заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов в інтерв’ю Politico.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук за дорученням Президента Зеленського зустрівся у Туреччині із військовими – захисниками «Азовсталі».

На спеціалізоване лікування до європейських клінік доправили ще 27 українців – пацієнтів з мінно-вибуховими пораненнями та онкохворих. Їх прийняли на лікування медзаклади Данії, Німеччини та Нідерландів – МОЗ.

У Харкові дружина Президента Олена Зеленська взяла участь у відкритті пам'ятника дітям, які загинули через агресію РФ.

Щодня прикордонники затримують до 20 чоловіків, які намагаються незаконно перетнути кордон. Речник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі телемарафону розповів, як деякі чоловіки намагаються перетнути кордон з підробними документами, зазвичай про непридатність до військової служби, часом надають свідоцтво про смерть дружини, оскільки батькам-одинакам також дозволено перетинати кордон.

* * *

  • Рішення уряду України тимчасово заборонити імпорт цукру може призвести до його нестачі в Румунії – на румунський імпорт цукру з України припадає 30% загального обсягу його імпорту в Європейський Союз. З жовтня 2022 по квітень 2023 року Румунія ввезла майже 85 тисяч тонн українського цукру, що в 26 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року – румунське видання Observator News.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Федеральний уряд Німеччини підписав контракт з компанією Flensburger Fahrzeugbau GmbH на закупівлю 66 бронетранспортерів типу FFG APC для передачі Україні – німецький телеканал ntv.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, виступаючи сьогодні на азійському безпековому форумі "Діалог Шангрі-Ла", закликав держави Індо-Тихоокеанського регіону зайняти чітку позицію проти атак на міжнародну архітектуру безпеки, зокрема щодо війни Росії проти УкраїниDW.

Представники близько двох десятків найбільших розвідувальних агенцій світу провели закриту зустріч на полях безпекового форуму "Діалог Шангрі-Ла" в Сінгапурі цими вихідними – Reuters.

Глава Міноборони Китаю Лі Шанфу на конференції у Сінгапурі заявив, що Китай націлений на діалог із США. Можливість відкритої конфронтації з Вашингтоном він назвав "нестерпною катастрофою для всього світу" – Reuters.

* * *

  • У Стамбулі відбулася зустріч Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга та президента Туреччини Ердогана. Одним із порушених питань стала перспектива набуття Швецією членства в НАТО – TRT Haber.
  • Президент Туреччини оголосив склад нового уряду. Новим міністром закордонних справ став Хакан Фідан – керівник турецької розвідки (MIT). У жовтні голова Офісу президента Андрій Єрмак дякував Фідану "за сприяння звільненню 215 військових й забезпечення умов для захисників "Азовсталі" в Туреччині".
  • Міноборони Болгарії заявило про проведення масштабних військових навчань «Shabla 2023» у Чорному морі з 5 до 9 червня. Будуть вестися інтенсивні стрільби з різних наземних і повітряних платформ по повітряних і надводних цілях – The Sofia Globe.
  • Компанія SpaceX запустила сьогодні на орбіту нову партію з 22 інтернет-супутників нового покоління Starlink «V2 mini», які є більш потужними версіями свого попередника Starlink.

ВОРОГ

Перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції та зв'язках зі співвітчизниками, член провладної партії Єдина Росія Костянтин Затулін констатував провал так званої «СВО»The Moscow Times.

Російський військово-промисловий комплекс зміг наростити виробництво ракет, хоч і не набагато: це стало можливим за рахунок налагодженого процесу контрабанди – військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков закликав мешканців прикордонних населених пунктів тимчасово залишити свої будинки. За даними, які наводить Гладков, у ніч на 4 червня обстрілювалися Шебекинський та Волоконовський райони. Інформація про постраждалих не надходила, але "багато ушкоджень".

Підготував Олександр Волинський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-