Харківська облрада не підтримала позбавлення Суркіса звання почесного громадянина області

Харківська облрада не підтримала позбавлення Суркіса звання почесного громадянина області

Укрінформ
У Харківській обласній раді не підтримали пропозицію щодо позбавлення народного депутата від забороненої партії “ОПЗЖ” Григорія Суркіса звання «Почесний громадянин Харківської області».

Голосування відбулося 1 червня на сесії, яка проходила в онлайн-форматі, передає кореспондент Укрінформу.

За позбавлення Суркіса почесного звання проголосував тільки 31 депутат (від “Європейської солідарності”, “Блоку Світличної” та “Слуги народу”). Найбільша в обласній раді фракція “Блок Кернеса - Успішний Харків” проігнорувала голосування (29 не голосували, один був проти, двоє утрималися, ще сімох не було).

Читайте також: Гутцайт розповів, коли голосуватимуть за нових членів НОК замість Суркіса й Шуфрича

Голова групи «Відновлення України», в яку увійшла частина депутатів від забороненої “ОПЗЖ”, Сергій Гладкоскок на сесії заявив, що "завдяки Суркісу" Харків приймав Євро-2012, підготовка до чемпіонату принесла області 1 млрд євро інвестицій та субвенцій.

Натомість член експертної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання “Почесний громадянин Харківської області” Олександр Скорик («Європейська солідарність») нагадав, що експертна рада одностайно проголосувала за позбавлення Суркіса почесного звання.

«Завдяки таким політичним силам, як СДПУ(о), де Суркіс був двічі народним депутатом, та "ОПЗЖ" ми сьогодні маємо смерть в Україні, маємо війну... Тому що це п’ята колона в Україні», — заявив Скорик.

Читайте також: НАЗК знову кличе депутата Суркіса для пояснень про отриманий подарунок

Він нагадав, що ініціатором позбавлення Суркіса почесного звання є засновник бойового підрозділу “Хартія” Всеволод Кожемяко.

«Припиніть займатись популізмом, державною зрадою.  Так само як і по голосуванню за Пушкіна (йдеться про перейменування театру, яке двічі провалювали - ред.), так само як по голосуванню за Московську церкву. Це третій прецедент. І я вам скажу, що наші військові, наше населення нас не розуміє», — звернувся Скорик до депутатів.

Своєю чергою керівник фракції”Блок Кернеса - Успішний Харків” Віталій Панов зауважив, що переглядати рішення депутатів-попередників, які свого часу підтримали присвоєння Суркісу почесного звання, "не зовсім правильно". Водночас Панов запропонував таке рішення для подібних ситуацій: «Якщо є вирок суду, після цього приймаємо рішення і позбавляємо почесного звання».

Як повідомлялося, 3 грудня 2022 року Харківська облрада проголосувала за позбавлення звання “Почесний громадянин Харківської області” Ігоря Райніна - колишнього голови Харківської ОДА, екскерівника Адміністрації президента Петра Порошенка, а згодом - керівника обласної організації партії “ОПЗЖ”.

26 лютого 2022 р. інспектори митного посту "Вилок" Закарпатської митниці пропустили через кордон машини бізнесменів Григорія та Ігоря Суркісів без перевірки та декларування. На митному пості в Угорщині Суркіси задекларували до ввезення великі суми готівкою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-