Справу щодо права власності на будинок Руссова в Одесі направили на новий розгляд

Справу щодо права власності на будинок Руссова в Одесі направили на новий розгляд

Укрінформ
Верховний суд скасував рішення Господарського суду та Апеляційного господарського суду, за якими будинок Руссова в Одесі вилучили з власності територіальної громади.

Про це на засіданні виконкому Одеської міськради 25 травня повідомив міський голова Одеси Геннадій Труханов, передає Укрінформ.

«Вчора Верховний суд задовольнив касаційну скаргу Одеської міської ради та скасував незаконні рішення Господарського суду та Апеляційного господарського суду, якими громаду було позбавлено права власності на будинок Русова. Справу направлено на новий розгляд. Таким чином, боротьба за право територіальної громади міста Одеси на будинок Русова триває», - заявив Труханов.

Міський голова також додав, що муніципалітет вже подав заявку на відновлення державної реєстрації права власності на пам’ятку архітектури.

Як повідомляв Укрінформ, Південно-західний апеляційний господарський суд в Одесі 23 лютого ухвалив рішення скасувати право власності одеської мерії на пам'ятку архітектури – будинок Руссова. Мер Одеси Геннадій Труханов назвав це рішення «узаконенням злочину» та наголосив, що суддя прийняв рішення «на користь біглого бізнесмена». Мерія вирішила оскаржити це рішення у Верховному суді.

Читайте також: У Києві ввели в експлуатацію відреставровану будівлю Річкового вокзалу

Після цього судді Південно-західного апеляційного госполарського суду Одеси поскаржились у ВРП на тиск з боку Одеської міськради. Представники ВРП в свою чергу звернулись до офісу Генерального прокурора. За фактами, викладеними у повідомленні одеських суддів, розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст. 376 Кримінального кодексу України.

Будинок Руссова було споруджено в 1897-1900 роках на замовлення підприємця Олександра Руссова. А популярності він набув завдяки розташуванню в ньому аптеки Гаєвського, яка була відомим фармацевтичним закладом. У 1908 році власник аптекарської справи Гаєвський викупив будинок у Руссова.

Значних пошкоджень історичній будівлі завдали кілька пожеж, що сталися у 2009 та в наступні роки. Пізніше мерія ініціювала масштабний ремонт пам’ятки архітектури вартістю в майже 150 млн грн.

Фото: Вікіпедія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-