Над розмінуванням деокупованих територій працюють понад 30 саперних груп

Над розмінуванням деокупованих територій працюють понад 30 саперних груп

Укрінформ
Наразі більше ніж 30 саперних груп Держспецтрансслужби працюють у Харківській, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській та Київській областях.

Про це повідомив старший офіцер відділу підтримки Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту МО України підполковник Михайло Конопельнюк на брифінгу в Military Media Center, передає Укрінформ.

"Наразі більше ніж 30 саперних груп - з них три групи підводного розмінування Держспецтрансслужби - працюють у Харківській, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській, Київській та інших областях", - сказав Конопельнюк.

За словами офіцера, навчання фахівців, зокрема водолазів-саперів, відбувається в навчальному центрі Держспецтрансслужби. Для цього підготовлена відповідна матеріально-технічна база, програма навчання та викладацький склад. "Бути сапером — це насамперед свідомий вибір: людина має бути психологічно готова до важкої роботи, що пов’язана з ризиком. Тому перший етап — це тестування на професійну придатність. Після цього — навчання. Ті, хто успішно складе іспит, після його завершення стануть саперами та будуть допущені до проведення розмінування", - зазначив він.

Читайте також: Сапери обстежили майже 40 тисяч гектарів на деокупованій Херсонщині

Конопельнюк наголосив, що в Україні дедалі більше жінок прагнуть опанувати професію сапера. У підрозділах Держспецтрансслужби вже п'ять жінок-саперів виконують завдання з розмінування і ще одна наразі проходить курс навчання.

Для підготовки саперів ДСТС МО України активно співпрацює з іншими державними та міжнародними операторами протимінної діяльності - FSD Ukraine, The HALO Trust, DRC, TetraTech тощо.

Щодо забезпечення індивідуальними засобами розмінування та спорядження офіцер наголосив, що однією з ключових потреб для саперів наразі є сучасні роботизовані платформи та машини для механізованого розмінування.

Читайте також: На Харківщини виготовили машину для розмінування

"Новітні технології насамперед зберігають життя особового складу та збільшують ефективність розмінування. Сьогодні налагоджена робота зі спонсорами, волонтерами, міжнародними організаціями щодо поставок сучасного обладнання. Ми відкриті і готові до співпраці з усіма, хто може запропонувати допомогу", — наголосив Конопельнюк.

Як повідомлялось, через російську агресію територія України зазнала найбільшого забруднення вибухонебезпечними предметами серед країн світу. Наразі обстеження потребують території площею понад 174 тис. кв. км, з яких 14 тис. — це морські акваторії. Це близько третини України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-