Все готово, щоб порти Миколаєва приєдналися до «зернового коридору» - Кім

Все готово, щоб порти Миколаєва приєдналися до «зернового коридору» - Кім

Укрінформ
Начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім заявив, що наразі немає офіційних даних щодо приєднання портів міста Миколаєва до «зернового коридору».

Про це він сказав на брифінгу у Медіацентрі Україна - Укрінформ, передає кореспондент Укрінформу.

«Наразі немає офіційних даних щодо приєднання миколаївських портів до «зернового коридору». Над цим усі працюють, але підтвердити цю інформацію я не можу. Це залежить від політичних рішень», - сказав Кім.

За його словами, все готово для того, щоб судна – як українські, так і іноземні - виходили з портів Миколаєва. Але через загрозу обстрілів загарбниками з Кінбурнської коси це питання наразі на паузі. Кім нагадав, що коли останнього разу намагалися вивести баржі «Нібулона», їх обстріляли.

Читайте також: В Україні ще залишилось близько 10 мільйонів тонн зерна на експорт

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні 2022 року в районі Очакова загарбники обстріляли дві баржі компанії «Нібулон». Двоє працівників загинуло.

17 травня президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що дію «зернової угоди» продовжено на два місяці, до 18 липня 2023 року. За його словами, російська сторона пообіцяла не перешкоджати заходу турецьких суден у порти "Миколаїв" та "Ольвія".

Україна, Організація Об’єднаних Націй і Туреччина 18 березня 2023 року домовились про продовження «Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море». Дія угоди була продовжена на 120 днів, проте в росії заявляли, що угода діятиме до 18 травня 2023 року.

Починаючи з квітня 2023 року російська сторона постійно блокувала виконання "зернової угоди". Зокрема, з 8 по 14 травня, за даними Українського клубу аграрного бізнесу, жодне судно не пройшло інспекцію на вхід до морських портів України та жодне судно не було зареєстроване для огляду на вхід.

Віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що у межах угоди Україна вже експортувала 30,4 млн т агропродукції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-