Загарбники знищили мозаїчне панно на вокзалі у Маріуполі

Загарбники знищили мозаїчне панно на вокзалі у Маріуполі

Укрінформ
У тимчасово захопленому Маріуполі загарбники зруйнували мозаїчне панно «Металурги» на залізничному вокзалі, яке експонувалося на штаб-квартирі ООН.

Про це у Телеграмі повідомила Маріупольська міська рада, передає Укрінформ.

«Наразі окупаційна влада продовжує демонтаж залишків будівлі залічничного вокзалу, а разом з ним - важливого надбання монументального мистецтва. Панно «Металурги» та сама будівля Маріупольського залізничного вокзалу, сильно постраждали внаслідок російської військової агресії у 2022 році», - ідеться у повідомленні.

Телеграм Місто Марії

Як зазначається, панно «Металурги» створене у 1974 році відомими маріупольськими монументалістами Валентином Константіновим та Лелем Кузьминковим і прикрашало зал відпочинку залізничного вокзалу. У червні 2019 року мозаїка "Металурги" експонувалася у Штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку в межах виставки Carved in Smalto: Ukrainian Monumental Art of 1960-1980 ("Вирізьблені смальтою: Українське монументальне мистецтво 1960-1980 років").

Читайте також: У Маріупольському порту горять залишки зерна в терміналі

Як повідомлялося, у Маріуполі внаслідок російських обстрілів зруйновані шедеври монументалістики - мозаїки української художниці та дисидентки Алли Горської.

Загарбники вивезли всі цінні експонати з місцевих Музею краєзнавства та Художнього музею ім. Куїнджі.

Фото: Олександр Чернов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-