Українці зможуть обирати проєкти розвитку власних громад через «Дію»

Українці зможуть обирати проєкти розвитку власних громад через «Дію»

Укрінформ
Законопроєкт №9165 дозволить спрямувати кошти Державного фонду регіонального розвитку на проєкти регіонів, які найбільше постраждали внаслідок воєнних дій, а також надає можливість українцям обирати їх за допомогою застосунку «Дія».

Про це повідомила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу міністерства у Фейсбуці.

«У 2022 році ДФРР був призупинений, у цьому році ми маємо адаптувати цей важливий інструмент до реалій воєнного часу та потреб найбільш постраждалих від російської агресії громад. Законопроєкт зберігає логіку ДФРР, яка була напрацьована у попередні роки, однак на фініші ми пропонуємо застосувати інструмент прямої демократії – голосування за проєкти безпосередньо громадянами у Дії», - зазначила вона.

Читайте також: Розгляд судового позову в «Дії»: Рада ухвалила закон

Азархіна уточнила, що попередні норми розподілу коштів ДФРР враховували чисельність населення у регіоні та показник валового регіонального продукту, зараз ці показники є не актуальними в умовах воєнного часу. Тому законопроєкт пропонує з 2 млрд гривень коштів ДФРР у 2023 році 50% розподілити рівними частинами між усіма областями, а решту 50% – додатково рівними частинами між 11 областями, які найбільше постраждали від воєнних дій.

Передбачається, що центральні та місцеві органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування зможуть подати проєкти за кошти ДФРР через спеціалізовану платформу, після чого регіональні комісії проведуть попередню оцінку. Вона відбуватиметься з бальною системою; проєкти малих міст з населенням до 50 тисяч осіб отримають додатковий бал.

Проєкти, які набрали не менше 25 балів, передають комісії Міністерства відновлення, яка перевіряє їх на відповідність законодавству, та подає для відкритого опитування у Дії. За результатами опитування формуються списки проєктів-переможців, які будуть подані Кабінету Міністрів для розподілу коштів ДФРР.

Читайте також: У «Дії» можуть з’явитися оновлення на основі штучного інтелекту

Водночас програми і проєкти, що реалізуються шляхом коштів Державного фонду регіонального розвитку, підлягають співфінансуванню з місцевих бюджетів. При цьому співфінансування з місцевих бюджетів має складати не менше 10%, а для бюджетів міст Києва і Севастополя та міських територіальних громад з населенням понад 225 тисяч осіб – не менше 50%.

Як повідомлялось, 11 квітня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №9165 про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо використання коштів державного фонду регіонального розвитку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-