У Чернігівській області на Десні йде формування весняного водопілля

У Чернігівській області на Десні йде формування весняного водопілля

Укрінформ
У Чернігівській області на річці Десна йде формування весняного водопілля.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявив начальник відділу гідрологічних прогнозів Укргідрометцентру ДСНС України Ілля Перевозчиков.

«Йде формування весняного водопілля у Чернігівській області на річці Десна, зокрема нижче Чернігова з підвищенням рівнів на 2,6 сантиметра за добу. Ми очікуємо проходження максимуму на пригирлевій ділянці Десни у першій половині травня», - уточнив він.

Ілля Перевозчиков
Ілля Перевозчиков

За словами представника Укргідрометцентру, у Чернігівській області зберігається імовірність затоплення заплавних територій і понижених ділянок, а саме у Чернігівському, Корюківському, Новгород-Сіверському районах.

Читайте також: В Україні залишаються підтопленими понад 700 господарств – ДСНС

Зі свого боку речник ДСНС України Олександр Хорунжий заявив, що рятувальники створили чотири пункти надання допомоги в Чернігівській області, - йдеться про села Мньов, Дніпровське, Ядуте і смт Радуль. ДСНС створила один пункт надання допомоги і в селі Хрещатик на Черкащині, де базується і техніка, і люди, які можуть одразу допомогти в разі ускладнення ситуації.

Олександр Хорунжий
Олександр Хорунжий

Відповідаючи на питання щодо порад, що робити у ситуації, коли люди опинилися у кам’яній пастці, Хорунжий зазначив, що рятувальники очікують, що вода зійде, бо перебороти водну стихію не завжди виходить. 

«Виходить підвезти людям продукти харчування, питну воду, відповідно, відкачати там, де це можливо, воду з їхніх помешкань. Але масштабні якісь підтоплення мають пройти самі. Поки що ситуація абсолютно контрольована, і це підтверджує Український гідрометцентр. Є проблемні ділянки, зокрема, понижені по руслах певних річок – йдеться про Дніпро і Десну на Чернігівщині», - заявив пресофіцер ДСНС.

Відповідаючи на питання щодо прогнозів і щодо того, чи чекати на погіршення ситуації, Перевозчиков зазначив, що все ж таки ті опади, які є нині, здебільшого імовірні для східної частини України.

Читайте також: На Дніпрі спостерігається спад весняного водопілля

«Тому сьогодні наші гідропрогнозисти з Харківського регіонального центру прогнозують, що імовірними є підвищення рівнів води у східних регіонах України. Це – суббасейни Сіверського Дінця та річок Приазов’я. Там імовірні навіть вихід води на заплаву (можливе - ред.) затоплення прибережних територій, але без масовості і тільки на окремих річках», - сказав він.

За словами начальника відділу гідрологічних прогнозів Укргідрометцентру, що стосується решти річок України, то ситуація більш-менш стабільна.

«І ті опади, які випадуть, вони, звичайно, призведуть до підвищення рівнів (води – ред.), але без критичних якихось відміток, ситуацій. Зокрема, якщо говорити про Дніпро, який найбільше всіх цікавить, то ця кількість опадів не викличе якихось там небезпечних явищ», - поінформував Перевозчиков.

Як повідомлялося, за даними ДСНС, в Україні, станом на ранок четверга, залишаються підтопленими 704 дворогосподарства і 98 будинків, зокрема у Чернігівській області – 448, Черкаській – 123, Дніпропетровській – 52, Полтавській – 35, Кіровоградській – 25, Волинській – 14 та Київській –7, а також 98 будинків: у Черкаській області – 39, Дніпропетровській – 32, Кіровоградській – 25, Чернігівській – 2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-