Суд скасував штраф меру Харкова за російську мову у соцмережах

Суд скасував штраф меру Харкова за російську мову у соцмережах

Укрінформ
Київський районний суд Харкова скасував штраф Харківському міському голові Ігорю Терехову за використання російської мови у соціальних мережах.

Про це стало відомо з рішення, опублікованого в Єдиному реєстрі, передає Укрінформ.

«Адміністративний позов Особа_1 до Уповноваженого із захисту державної мови Кремня Тараса Дмитровича про визнання протиправною та скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення, - задовольнити. Скасувати постанову Уповноваженого із захисту державної мови Кремня Тараса Дмитровича №17 від 29.12.2022 про визнання Особа_1 винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 188-52 КУпАП та застосовані до нього адміністративного стягнення у виді штрафу в розмірі 3400,00 грн», - ідеться в документі.

Рішення може бути оскаржене в апеляційній інстанції - Другому апеляційному адміністративному суді, протягом десяти днів з дня проголошення.

Суддя погодилася із позицією захисту Терехова, що сторінки мера в Телеграмі та Фейсбуці не є представницькими, тобто він веде їх не як посадовець. Також захист вказував, що постанова є незаконною, оскільки Уповноваженим було порушено порядок її прийняття (а саме – не було реалізовано захід державного контролю за вживанням і функціонуванням державної мови).

Читайте також: У мовного омбудсмена розповіли, скільки отримали скарг на порушення у сфері реклами

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2022 року Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виніс постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу за порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” Харківським міським головою Ігорем Тереховим. Як зазначалося у постанові, Терехов у зверненнях до мешканців міста Харкова в ефірі телемарафону «Єдині новини» застосовував недержавну мову.

На початку грудня мер Харкова сплатив штраф у розмірі 3400 грн.

Згодом Уповноважений виніс постанову про накладення адміністративного стягнення за ведення недержавною мовою сторінок Харківського міського голови у Фейсбуці та Телеграмі. Цю постанову й оскаржив Терехов у суді. Хоча почав у соцмережах послуговуватися українською мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-