В Одесі лебедям варварськи підрізали крила, зоозахисники рятують тварин

В Одесі лебедям варварськи підрізали крила, зоозахисники рятують тварин

Фото
Укрінформ
Одеські зоозахисники виявили у ставку парка Перемоги пару лебедів з покаліченими крилами.

Про це Укрінформу розповіла голова зоозахисної організації «А – Хімса» Олександра Гарбар.

За її словами, лебеді з’явилися у ставку парка Перемоги на минулому тижні. До зоозахисників звернулися небайдужа одеситка, яка й помітила пару птахів з коротко обрізаними крилами. У одного лебедя з оголеної фаланги йшла кров. В свою чергу представники зоозахисної організації «А – Хімса» зв’язалися з орнітологом.

«Я спілкувалася з орнітологами, і вони сказали, що така обрізка призводить до інвалідності, тому що обрізати треба вздовж, а якщо зачеплена фаланга – це інвалідність», - зазначила Гарбар.

Крім того, зоозахисники стверджують, що лебедів взагалі не можна утримувати у ставку парка Перемоги через незадовільні умови: там птахи не мають необхідного доступу до суші та отримують неправильне харчування (відвідувачі парку годують їх хлібом).

Читайте також: Зеленська: Вбивство тварин в Україні - ще один страшний злочин росіян

Зоозахисники повідомили, що всі комунальні служби міста відмовилися від лебедів та стверджують, що не мають відношення до каліцтва птахів. Тому волонтери привезли лебедів на огляд до однієї з ветлікарень Одеси, де за результатами обстеження у самки виявили важкий перелом крила зі зміщенням кісток. У другого птаха діагностували проблеми зі шлунком через неправильне харчування.

«Орнітолог підтвердив, що цей перелом лебідь отримала від удару, оскільки поламано дві кістки паралельно. Природнім шляхом отримати такий перелом неможливо», - кажуть зоозахисники.

Також організації «А – Хімса» вдалося поспілкуватися з одним з робітників парка Перемоги, який зізнався, що крила птахам відрізав він.

«Крила обрізали тут. Нам наказали, ми й підрізали. Ножицями», - каже працівник.

Укрінформ зв’язався з КП «Сервісний центр», на балансі якого й утримуються ставки та фонтани парка Перемоги. Там повідомили, що пару лебедів в парк принесли невідомі одесити й попросили дозволу залишити птахів, бо не мають змоги надалі годувати лебедів.

Читайте також: Польща змінила правила ввезення домашніх тварин з України

«Ми дозволили залишити їх. Будемо годувати. Хоча й утримання птахів не входить до зони нашої відповідальності. Ми обслуговуємо лише саму водойму. В нас немає орнітолога, ми не знали, які саме проблеми з крилом у лебедя, зовні він виглядав здоровим», - розповіли в КП «Сервісний центр».

У Департаменті міського хазяйства Одеської міськради також підтвердили, що цих птахів на ставок принесли невідомі люди.

«Два лебеді давно живуть у ставку парка Перемоги. На зиму їх забирає Одеський зоопарк. Ще двох птахів нещодавно в парк принесли невідомі люди. Мерія не має жодного відношення до підрізки крил цим лебедям» - прокоментували в Департаменті.

Своєю чергою в Одеському зоопарку теж повідомили, що непричетні до підрізки крил «новеньким» лебедям. За словами директора звіринця Ігоря Білякова, зоопарк дійсно приймав двох птахів з парку Перемоги на зиму, але він не володіє інформацією щодо іншої пари птахів, яку евакуювали зоозахисники. 

«Ми брали на зиму пару лебедів. Забрали їх восени й близько місяця назад повернули в ставок парку. Птахи приїхали до зоопарку у гарному стані, вгодовані й здорові. Птахів годують робітники парку, кілька років тому зоопарк надавав їм рекомендації щодо раціону лебедів», - розказав Біляков.

Читайте також: Цьогоріч порушили 83 кримінальні справи щодо жорстокого поводження з тваринами

Увечері 10 квітня зоозахисники звернулися до поліції йи подали заяву за фактом жорстокого поводження з тваринами, оприлюднивши відео з робітником парку, який визнає, що причетний до варварського обрізання крил птахам. Але поліція так і не розпочала кримінальне провадження, стверджуючи, що відеозапис є недостатнім доказом. 

«Лебедя так і не оглянули й не зафіксували його травми. Але ми не можемо далі чекати, птаха треба оперувати, адже ще є надія, що крило можна врятувати», - повідомила Гарбар і додала, що операцію заплановано на 11 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-