ПЦУ засудила побиття військового у хмельницькому кафедральному соборі

ПЦУ засудила побиття військового у хмельницькому кафедральному соборі

Укрінформ
Керуючий Хмельницькою єпархією ПЦУ, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Павло засудив побиття військового у Покровському кафедральному соборі УПЦ московського патріархату в Хмельницькому.

Як передає Укрінформ, відповідну заяву опублікувала у Фейсбуці Хмельницька єпархія Православної церкви України. 

«Від імені Хмельницької єпархії Православної церкви України та від себе особисто хочу зазначити, що ми категорично засуджуємо насилля проти наших захисників, які на фронті ризикують заради нас найдорожчим – власним життям. Також неприпустимо, коли різноманітними інсинуаціями намагаються перекласти виключну провину на самого військовослужбовця. Водночас, для нас очевидно, що причиною такої та подібних ситуацій є багаторічна пропаганда «русского міра», яка шириться на Хмельниччині через осередки московського патріархату. Хочу окремо підкреслити, що ми відкидаємо насилля, як шлях вирішення накопичених проблем та закликаємо усіх вірних нашої єпархії та тих, хто вболіває за Україну, не вчиняти його щодо винуватців ганебного інциденту», - йдеться у заяві.

Єпархія закликала представників уповноважених органів держави належним чином відреагувати на цю ситуацію та на діяльність московського патріархату на Хмельниччині загалом.

У єпархії додали, що військовослужбовець Артур Ананьєв, проти якого в соборі застосували насильство, з початку повномасштабного російського нападу добровольцем пішов на фронт у складі 19-го окремого стрілецького батальйону. Захищаючи Україну, він отримав контузію та черепно-мозкову травму.

Читайте також: У Хмельницькому проголосували за перехід кафедрального собору УПЦ МП до ПЦУ

Як повідомлялось, у Хмельницькому біля Покровського кафедрального собору УПЦ, де вранці 2 квітня стався інцидент з побиттям військового, увечері сталися сутички між активістами та представниками УПЦ МП.

УПЦ МП повідомила, що мітингувальники провели свої «незаконні збори, які назвали зборами парафіяльної громади, з вимогою опечатати храм, звернулися до правоохоронців і під скандування вивели священство УПЦ з території собору».

У Хмельницькій ОВА закликали знизити «градус напруги» навколо сутички в храмі УПЦ, під час якої побили військового, і розв'язати конфлікт у правовий спосіб.

Відео з побиттям військового в одному з храмів УПЦ МП розмістив у Фейсбуці депутат Хмельницької обласної ради Віктор Бурлик. Депутат зазначив, що під час конфлікту в церкву приїхали представники поліції і затримали військового за ст.173.

За даним фактом слідчі Хмельницького райуправління поліції ГУНП в Хмельницькій області відкрили провадження за ч. 2 статті 296 Кримінального кодексу України – хуліганство. Наразі поліцейські з’ясовують усі обставини конфлікту, опитують свідків та учасників події.

Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин зазначив, що побиття військового у храмі має стати аргументом для Верховної Ради, аби проголосувати законопроєкт про заборону УПЦ. За його словами, на позачерговій сесії Хмельницька міська рада припинить користування УПЦ усіма земельними ділянками на території громади, а також ініціюватиме аналогічні рішення обласної та районної рад.

Учасники зібрання біля Покровського кафедрального собору УПЦ московського патріархату проголосували за перехід релігійної громади до ПЦУ, храм опломбували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-