Одеській Гуморині 50 років: гасіння марки, концерт та коміки

Одеській Гуморині 50 років: гасіння марки, концерт та коміки

Фото
Укрінформ
На честь ювілею фестивалю гумору в Одесі урочисто погасили марку «50 років Гуморині» та відкрили фотовиставку зі світлинами з минулорічних святкувань. Також одеситів привітали артисти з трупи «Маски», а у міському саду виступив оркестр Нацгвардії.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Я щиро вірю, що наступного року ми повернемося до традиційного масштабу святкування Гуморини. 50 років - ніби й незначний період, але це свято стало невід’ємною частиною нашої Одеси, без якого ми не уявляємо наше місто. Гумор – це внутрішній стан одеситів. Завдяки цьому наше місто особливе. Враховуючи обмежений формат сьогоднішнього свята, ми вирішили відзначити ювілейну дату випуском поштової марки на замовлення міськради», - розказав виконуючий обов’язки заступника Одеського міського голови Олег Бриндак.

Марку випустили тиражем у 3 тис. екземплярів, зображено на ній символ гуморини- одеського морячка.

«На марці ми бачимо символ одеської гуморини - моряка. Зліва він такий, яким був 50 років тому, а зправа - такий яким став зараз, з бородою та тризубом на капелюсі. Справжній українець», - зазначив директор одеської філії Укрпошта Сергій Дрозд.

Першу марку отримав український письменник-гуморист, заслужений журналіст України та один із засновників Гуморини Леонід Сущенко.

Також в галереї міського саду представили світлини з гуморин минулих років. 

На центральній вулиці міста можна побачити одеських артистів з комік-трупи «Маски». Клоуни жартували, співали та запрошували містян зробити з ними пам’ятні фото.

«Я вважаю, що «50 грамів» – це тільки початок для наших людей. Все буде Україна. Ми ще станцюємо усім світом гопака після нашої Перемоги», - жартує артист з трупи «Маски» Борис Барський.

В ротонді міського саду відбувся концерт "З піснею до Перемоги". В ньому взяли участь місцеві виконавці та оркестр Нацгвардії України. Також в міському саду пройшов благодійний ярмарок.

Одеська Гуморина - щорічне традиційне свято гумору та сміху в Одесі. Вперше Гуморина пройшла в 1973 році. Її засновниками вважають авторський колектив одеської команди КВК «Ділові люди». Перші Гуморини проходили зі святом на стадіоні і карнавальною ходою, парадом старих автомобілів і показом кінокомедій, самодіяльними концертами та концертами зірок естради, конкурсами карикатур і гумористичних фотографій. Тоді Гуморина була «святом вулиці», відрізнялася стихійністю, що не могло не викликати реакції влади, а в 1976 році влада України і Одеси фестиваль заборонили. Фестиваль відродився у кінці 80-х. Поступово масштаб свята та масовість ставали все більшими. В Одесу вже активно з'їжджаються, щоб погуляти центром і побачити парад, який проходив Дерибасівською та Приморським бульваром. У 2014 році Гуморину скасували через складну ситуацію в Україні. Великого параду не було, але вулицями міста пройшла «Комедіада», міні-фестиваль від одеської комік-трупи «Маски». Вже в 2017 тисячі людей крокували центральними вулицями міста, приміряючи клоунські перуки та кумедні костюми. Тогорічне свято завершилося грандіозним концертом гурту «Гриби» на площі біля мерії.

Все змінила пандемія. В 2020-2021 роках Гуморину провели онлайн. Про свято гумору в місті нагадували лише кілька облаштованих кумедних фотозон та клоуни з «Масок», які намагалися підняти настрій одеситам невеликим перфомансом біля пам’ятника Дюку. 

У 2022 році незважаючи на початок повномасштабного вторгнення одесити все ж провели Гуморину-Джавіліну, центральним заходом якої став благодійний онлайн-марафон на підтримку ЗСУ.

Ганна Бодрова

Фото: Ігор Ткаченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-