До річниці визволення від російських загарбників під Черніговом відбувся меморіальний мітинг

До річниці визволення від російських загарбників під Черніговом відбувся меморіальний мітинг

Фото
Укрінформ
Меморіальний мітинг відбувся біля дорожнього знака «Чернігів» на в'їзді у місто у річницю визволення від російських загарбників.

Про це повідомила Чернігівська обласна рада, передає Укрінформ.

Як зазначається, учасники заходу вшанували пам'ять захисників, які загинули у боях біля Новоселівки, що під Черніговом.

Читайте також: В Одесі відкрили меморіал загиблим нацгвардійцям

До урочистостей долучилися голова обласної ради Олена Дмитренко та начальник ОВА В'ячеслав Чаус, начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський, командир 1 роти майор Ігор Волошко («Сармат»), військовослужбовці, представники громадськості.

В облраді нагадали, що зранку 24 лютого 2022 року колони російської техніки перетнули державний кордон України та посунули на територію Чернігівщини через пункт прикордонного контролю «Сеньківка». Завданням загарбників було через чернігівський напрямок вийти на околиці Києва.

До річниці визволення від російських загарбників під Черніговом відбувся меморіальний мітинг / Фото: Чернігівська обласна рада

Загалом оточити Чернігів намагалося понад 30 тисяч російських військових. Їм протистояли дві з половиною тисячі українських бійців.

Читайте також: У Бузковому парку, де загинули бійці херсонської тероборони, створять меморіальний комплекс

Пагорби біля Новоселівки, що під Черніговом, стали важливим рубежем протистояння загарбникам, адже звідси до центру Чернігова – 9 км по прямій, а до Києва – 150 км. Упродовж 36 днів, від 24 лютого до 31 березня, тут точилися жорстокі бої. І українські воїни зупинили загарбників, які збиралися "взяти Київ за три дні". У цих боях загинуло багато наших захисників.

Також сьогодні меморіальний захід відбувся у селі Лукашівка Іванівської територіальної громади. У ньому взяли участь перший заступник голови обласної ради Ніна Лемеш, жителі громади, військові, представники духовенства та місцевої влади.

Атаки ворога на цьому напрямку відбивали підрозділи 58 окремої мотопіхотної бригади та 1 Сіверської танкової бригади. Під Лукашівкою майже на добу було зупинено просування ворожого війська. У бою загинуло 20 захисників, були розстріляні мирні жителі. Окупація цього населеного пункту тривала 21 день.

Як повідомлялося, у квітні 2022 року Збройні сили України визволили Чернігівську область від російських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-