У Львові на Марсовому полі ексгумують поховання Першої світової війни

У Львові на Марсовому полі ексгумують поховання Першої світової війни

Фото, відео
Укрінформ
На Марсовому полі, яке стало місцем українських воїнів, розпочали ексгумацію захоронень часів Першої світової війни.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради, передає Укрінформ.

«Пошукові дослідження ми проводили раніше. Тоді встановили, що тут є останки. Після проходження усіх процедур, отримання дозволів від Міністерства культури, розпочали ексгумацію. Вже зараз можемо сказати, що у верхній частині огородженої території є поховання часів Першої світової війни, а в нижній – післявоєнного періоду», - розповів керівник Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

Він наголосив, що відповідно до архівних даних, на цій території було кладовище часів Першої світової війни. Тут поховані військові австро-угорської армії. Окрім цього, у 50-х роках радянська влада почала проводити «додаткове» поховання.

«Щодо післявоєнного періоду, то це поховання військових НКВД, які загинули в боях з УПА. Бо зі 3400 прізвищ, які є на плитах центральної алеї, лише 111 датуються 1944-м роком. І ми розуміємо, що далеко не всі з цих людей можуть бути фронтовиками», – додав Шеремета.

Усі роботи на кладовищі проводять під наглядом фахівців. Екскаватор використовують для зняття верхнього шару грунту. Далі пошуківці працюють лопатами, шпателями, пензликами.

«Знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені поруч, на поля №84 та №85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс. Можливо, в ньому будуть використані бетонні хрести, які збереглися. Натомість поховання радянських часів зберігатимуть у спеціальному депозитарії до прийняття відповідних рішень», – сказала радниця міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко.

Наразі місьрада планує оголосити міжнародний архітектурний конкурс на будівництво Меморіального комплексу на території Марсово поля.

Як відомо, Марсове поле є продовженням Личаківського кладовища, де поруч із військовими УПА на початку повномасштабного вторгнення рф почали ховати військовослужбовців, які загинули під час нинішньої російсько-української війни.

Читайте також: На деокупованій Миколаївщині ексгумували тіла трьох цивільних

Марсове поле – це радянський військовий меморіал, що розташований на вулиці Мечнікова у Львові. Раніше тут був військовий цвинтар вояків австрійської армії та союзників, які загинули у Першій світовій війні. До 1927 року на полі були майже 5 тисяч окремих могил. У 1946-1947 роках тіла ексгумували, а на цьому місці облаштували кладовище для солдатів СРСР та НКВДистів. У 70-х роках минулого століття на Марсовому полі створили меморіал та перепоховали жертв радянського терору із Замарстинівської в’язниці.

Фото: Львівська міська рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-