На Харківщині почала роботу регіональна психологічна служба – Зеленська

На Харківщині почала роботу регіональна психологічна служба – Зеленська

Укрінформ
У Харківській області у березні почала роботу Харківська регіональна психологічна служба, організована у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Як передає Укрінформ, про це дружина Президента Олена Зеленська повідомляє у Телеграмі.

«Обрали саме Харківську область, бо на її територіях, що перебували під окупацією, є колосальний запит на психосоціальну підтримку. Люди жили в жахливих умовах інформаційної ізоляції, часто без їжі і води. Люди не жили — виживали, втрачаючи близьких, ховаючи їх у дворах власних домівок. Можна лише уявити, що коїться з психікою, якщо ворог контролює не лише твою територію, а й тебе безпосередньо, з родиною та дітьми. А якщо при цьому знущається, катує, гвалтує?», - зазначила Зеленська.

За її словами, в психології є термін – ізоляційна компресія. І місія новоствореної Харківської психологічної служби – допомогти людям, які застрягли у цьому потенційно небезпечному стані. «Декомпресувати їх. Відновити. Спочатку ми відновимо людину – а далі людина відновить усе», - наголосила вона.

Харківська психологічна служба працює як регіональний хаб, фахівці якого надають допомогу у Харкові та громадах області, куди виїжджають мобільні групи психологів та спеціалістів психосоціального супроводу. Звернень безпрецедентно багато. Тож вдалий пілотний проєкт матиме перспективу розвитку й у інших регіонах.

«Гаряча лінія» Харківської регіональної психологічної служби: 068-071-99-29, 050-071-99-29, 063-071-99-29.

Читайте також: Понад 70% українців живуть із відчуттям напруженості й стресу - Зеленська

Створення Харківської регіональної психологічної служби стало результатом партнерства Всеукраїнської програми ментального здоров’я з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за фінансової підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну» та співпраці БО «Відродження громад», ГО «Безбар’єрність», Харківського обласного Центру соціальних служб та Центру безпекових і суспільних студій Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Як повідомляв Укрінформ, в Україні вже понад 17 тисяч працівників системи охорони здоров’я пройшли онлайн-курс з надання допомоги у випадках найбільш поширених психічних розладів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-