Легальний видобуток бурштину на Рівненщині за  три роки зріс у 15 разів - ОВА

Легальний видобуток бурштину на Рівненщині за три роки зріс у 15 разів - ОВА

Укрінформ
За даними Рівненської ОДА, протягом останніх трьох років легальний видобуток бурштину в регіоні зріс у 15 разів.

Як передає Укрінформ, про це Рівненська ОДА повідомляє  у Фейсбуці.

«Якщо за 2019 рік каменю видобули 948 кг, то за 2022-ий - майже 14 тонн. І це при тому, що не всі власники спецдозволів почали промисловий видобуток», - розповів заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

Він уточнив, що за три роки через електронні аукціони реалізовано 67 спеціальних дозволів на користування бурштиновими ділянками, з них 61 - на ділянки, площа яких не перевищує 10 гектарів. Їхня вартість становить 150 млн грн. 65 млн грн вже надійшли в держбюджет. Підприємства сплатили рентної плати на суму понад 10 млн грн, 3 млн грн надійшли до місцевих бюджетів.

Посадовець зауважив, що вартість спецдозволів у кілька разів перевищує стартову ціну на аукціоні. Тому завдяки законодавчому врегулюванню цього питання у 2019 році з ініціативи Президента України, можна вести «білий» видобуток.

Загалом, зазначив Тимошенко, на Рівненщині розвідано близько 400 т бурштину. За його словами, цих запасів вистачить на кілька десятиліть.

Читайте також: На Київщині суд конфіскував бурштину на 12,5 мільйона

Обласна влада координує співпрацю з Держземагенством, лісівниками, адже не всі нормативні документи врегульовані. Таке адміністрування проводиться з метою вирішення юридичних колізій. Для прикладу, на папері позначено ліс, а насправді – пустка, яку залишили після себе нелегальні бурштинокопачі.

Як інформують в ОДА, на багатьох лісових земельних ділянках наразі ще не розпочалися роботи. Вони заплановані на 2023-2024 роки. Нині там проводиться геологорозвідка з можливістю дослідно-промислового видобутку. Відтак, збільшення надходжень буде тоді, коли підприємства зі спецдозволами почнуть працювати.

Читайте також: Поліцейські на Рівненщині виявили в авто майже 40 кілограмів бурштину

Як повідомляв Укрінформ, на платформі Prozorro.Продажі 27 лютого 2023 року відбулися перші аукціони з продажу бурштину, які принесли організаторам 1 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-