Малі ГЕС на Черкащині майже зупинилися через нестачу води

Малі ГЕС на Черкащині майже зупинилися через нестачу води

Укрінформ
Гідроелектростанції на річках Гірський та Гнилий Тікич під час очікуваного водопілля на початку березня відчувають дефіцит води й працюють одну годину на добу.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів заступник директора ТОВ «Гідроресурс-К» Михайло Атаманюк.

«Повені немає й уже не буде, бо давно немає снігу. Малі гідроелектростанції в Черкаській області в часи, коли мало би бути велике водопілля, працюють однією турбіною одну годину на добу - за графіком червня», - розповів - Атаманюк.

За його словами, зазвичай на початку березня Юрпільська ГЕС на Гірському Тікичі працює від 5 до 8 годин і часто - двома турбінами. Нині ж, на відміну від Десни й Дніпра, де ще взимку була велика повінь, на Черкащині відчувається брак води.

«На Юрпільському водосховищі навіть не дотягуємо до позначки нормально підпертого рівня. Замість 147,7 метра над рівнем моря, маємо на двадцять сантиметрів нижче. На Кривоколінській ГЕС іще гірше», - уточнив фахівець.

Читайте також: Зеленського просять допомогти врятувати річку Рось

Не краща ситуація, зауважив він, і на річці Гнилий Тікич, де Лисянська ГЕС теж працює лише годину на добу. За 13 років роботи в гідроенергетиці таке він бачить уперше.

На річці Гірський Тікич була збудована найстаріша ГЕС в Україні - Буцька. Її будували за більшовицьким планом ГОЕЛРО і ввели в експлуатацію в 1929 році. Зараз Буцька ГЕС не працює; вона зупинилася в 1991 році.

Фото: cherkasy.live

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-