Розстріл евакуаційної колони в Ірпені: оголосили підозру трьом російським військовим

Розстріл евакуаційної колони в Ірпені: оголосили підозру трьом російським військовим

Фото, відео
Укрінформ
Правоохоронці повідомили про підозру трьом російським військовим, які 5-6 березня 2022 року розстріляли 10 цивільних автомобілів в Ірпені Київської області. Внаслідок розстрілів 9 людей загинули, ще 12 дістали поранення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національна поліція України

5 березня 2022 року російські війська здійснили спробу штурму Ірпеня із різних напрямків. Перший батальйон 137-го полку 106-ї дивізії пройшов через лісову місцевість, вийшов до мікрорайону Стоянка-2 та рухався у напрямку Романівського мосту.

“російські війська вийшли на вулицю Незалежності в м. Ірпінь та почали розстрілювати цивільні автомобілі місцевих жителів. Першим під вогонь потрапив автомобіль Renault Trafic, в якому перебували два місцеві жителі. У результаті пасажир загинув на місці, а водій отримав поранення рук. Наступною мішенню військовослужбовців рф став автомобіль Renault Master, на якому житель міста намагався евакуювати своїх батьків”, - ідеться у повідомленні.

Вони проїжджали біля будівлі дитячого садка № 12 та зупинилися, коли побачили російську військову техніку. російські війська з бронетранспортерів відкрили по них вогонь. 65-річний батько загинув на місці, а мати отримала поранення.

Того ж дня російські військові 173-го окремого розвідувального батальйону разом з військовими 137-го гвардійського парашутно-десантного полку захопили будівлю в Ірпені по вулиці Федора Кричевського та встановили контроль над блокпостом на вулиці Олега Кошового на виїзді з Ірпеня.

“Захопивши об’єкти, вони встановили вогневий контроль над проїжджою частиною вулиці Олега Кошового. На той час вона була єдиною дорогою, якою можна було евакуюватися на транспорті з міста. Саме тут російські військові влаштували засідку”, - інформують поліцейські.

Слідчі встановили, що першими, хто потрапив у засідку, стали жителі, які намагалися виїхати з міста на автомобілях Mercedes та Hyundai Sonata.

За словами поліцейських, коли вони проїхали житловий комплекс “Кошовий”, по них відкрили вогонь. Дві людини, які знаходилися в автомобілі Mercedes, загинули відразу. Людина, яка була в автомобілі Hyundai Sonata, від вибуху отримала поранення.

Водночас військові рф незаконно утримували охоронця одного з будинків, який залишився в місті.

Вони вибивали з чоловіка інформацію, якою той не володів, потім відвезли його в захоплену раніше будівлю, зв’язали, допитували, били. Не отримавши бажаного результату, застосували до нього тортури: підвісили за ногу на мотузці та утримували в такому положенні понад 10 годин, тож чоловік отримав серйозні травми.

Наступного дня, 6 березня, близько 7-ї години ранку по вулиці Олега Кошового поїхав перший цивільний автомобіль з місцевими жителями, які теж намагалися евакуюватися.

Вони їхали на автомобілі Jeep Patriot. Коли вони проїжджали біля захопленого загарбниками будинку, російські військові відкрили по них вогонь із автоматичної зброї.

Водій автомобіля, якому вдалося вижити, згадує: “Кулі летіли в машину, машина заглухла, я її направив на узбіччя. Транспортний засіб зупинився, я відчув, що по обличчю тече кров”.

росіяни вивели цивільних з автомобіля в захоплений будинок для допиту, а потім відпустили.

“Коли ми вже вийшли з таун-хаусу, я побачив перегороджену дорогу – стояла їхня техніка. Ми підійшли до машини, я відкрив багажник, хотів забрати речі – і тут почалася стрільба”, - згадує чоловік.

Згодом правоохоронці встановили: саме в цей час російські військові почали розстрілювати цілу колону з інших цивільних автомобілів, які так само намагалися врятуватися з Ірпеня.

6 березня 2022 року о 07:30 вирішили евакуюватися з міста жителі ЖК “Версаль Парк”. Вони зібрали наявні у них цивільні автомобілі – 12 машин – та почали збирати охочих для виїзду з міста, адже не у всіх були автомобілі. Люди наклеїли на свої авто листи з написами “Діти” та “Евакуація”, щоб позначити, що це - цивільні транспортні засоби.

Першим в колоні рухався автомобіль Ауді А5, в якому перебував водій та сім’я з півторарічною дитиною. В автомобіль прилетіла граната, від чого права передня частина вибухнула. Водій загинув на місці. А пасажир довгий час лежав на землі та помирав від отриманих поранень. Жінці з дитиною вдалося вижити та не отримати серйозні травми.

Після підриву першого автомобіля інші чотири, які рухалися за ними, спробували проїхати вперед. Але під шквальним вогнем водії наїжджали на перешкоди, зупинялися та потрапляли в пастку.

“Загарбники бачили та розуміли, що це цивільні особи, які не несуть ніякої загрози, але все одно продовжували їх розстрілювати. Другим та третім автомобілями в колоні рухалися автомобіль BMW та Honda, якими керувало подружжя. Розділившись, чоловік із дружиною намагалися допомогти виїхати більшій кількості людей, у яких не було своїх транспортних засобів”, - зазначають у поліції.

Читайте також: Андрій Шевченко зібрав600 тисяч на реконструкцію стадіону в Ірпені

Після розстрілу транспортних засобів російські військові вивели з автомобілів всіх, хто міг самостійно йти, та відвели до захопленого будинку, де утримували кілька годин. Через деякий час загарбники вирішили відпустити людей, які залишилися живі, але при цьому вони не дозволили забрати важкопоранених, які лежали на землі та повільно помирали, як і не дозволили забрати тіла загиблих. Іншим автомобілям, які рухалися в колоні, вдалося зупинитися вчасно, розвернутися та врятуватися від російського вогню.

Слідчі поліції встановили трьох військовослужбовців зс рф, які причетні до розстрілу евакуаційної колони. Це - командир розвідувальної роти 173-го окремого розвідувального батальйону та два військові 137-го гвардійського парашутно-десантного полку 106-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії. Їм повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством) Кримінального кодексу України.

Слідчі управління організації розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, Головного слідчого управління спільно зі співробітниками департаментів кримінального аналізу та захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України ідентифікували ще 20 військовослужбовців 137-го гвардійського парашутно-десантного полку та 173-го окремого гвардійського розвідувального батальйону 106-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії. Тож після збору повної доказової бази їх причетності до вчинення воєнних злочинів за погодженням із прокурорами Офісу генерального прокурора окупантам оголосять підозри.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці встановили особи вже 91 російського військовослужбовця, причетного до скоєння злочинів у Бучі Київської області.

Фото: Національна поліція України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-