росіяни вивезли близько двох тисяч засуджених із Херсонської області

росіяни вивезли близько двох тисяч засуджених із Херсонської області

Укрінформ
російські загарбники вивезли близько 2 тисяч засуджених із трьох установ пенітенціарної системи в Херсонській області.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

За її словами, найбільшим викликом для пенітенціарної системи упродовж минулого року стала швидка окупація окремих регіонів.

«У перші дні ми втратили 11 установ і майже 3 тисячі тюремного населення. Плюс – персонал», - сказала Висоцька.

Вона розповіла, що установи, які опинилися під окупацією російських загарбників, були виведені в простій.

«Таким чином дали можливість певний період не співпрацювати з окупаційною владою. Але це теж важкі рішення. Водночас ми не могли рекомендувати персоналу виїхати, та й не кожен мав таку можливість», - повідомила заступниця міністра юстиції.

Вона уточнила, що згодом були деокуповані 4 установи у Херсонській області – 1 слідчий ізолятор і три колонії.

«У цьому питанні ми говоримо тільки про Херсонщину, бо на окупованих територіях Київщини та Харківщини не було наших установ. Ми раділи звільненню Херсона, це місто й окремі населені пункти області стали для нас першим уроком і досвідом деокупації регіону, на території якого були місця несвободи», - сказала заступниця міністра.

Як зауважила Висоцька, «якщо ув’язнених у СІЗО росіяни лишали на місцях, то до засуджених вони ставилися по-іншому: їх із колоній вивозили».

«Так, завчасно, до деокупації Херсонської області загарбники вивезли частину засуджених до Голопристанської установи, яка знаходиться на досі окупованій території на іншому березі Дніпра, в Крим, в «л/днр», або навіть до росії. Ідеться про близько 2 тисячі засуджених, яких ми не дорахувалися в трьох установах Херсонської області», - повідомила Висоцька.

Водночас вона звернула увагу, що у Донецькій області ще немає деокупованих установ пенітенціарної системи, тому зараз не можна сказати про втрати там.

«А в захопленому росіянами Мелітополі Запорізької області під окупацією опинилася жіноча колонія, де, за нашими даними станом на 24 лютого 2022 року, утримувалися близько 80 засуджених. Ми намагалися хоча б їх евакуювати, апелюючи до того, що це жінки. Просили налагодити цей процес за будь-якими правилами, але Мелітопольська окупаційна влада на це не пішла. Скільки зараз осіб утримується в цій колонії, нам невідомо, оскільки ми не маємо інформації, кого та на яких підставах затримують і розміщують у ній росіяни», - додала Висоцька.

Читайте також: Україна витрачає на одного російського полоненого майже ₴10 тисяч на місяць - Мін'юст

Як повідомлялося, із територій, де ведуться чи велися бойові дії, вдалося евакуювати близько 4 тисяч засуджених та ув’язнених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-