У Дніпрі екссуддю посадили на 10 років за вимагання хабара

У Дніпрі екссуддю посадили на 10 років за вимагання хабара

Укрінформ
Колишня суддя Кіровського районного суду міста Дніпра отримала покарання у вигляді десяти років позбавлення волі за вимагання й отримання неправомірної вигоди у сумі 30 тисяч доларів.

Про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила в Телеграмі, передає Укрінформ.

"1 березня 2023 року Вищий антикорупційний суд оголосив вирок, яким визнав колишню суддю Кіровського районного суду міста Дніпра винуватою у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368, ч. 3 ст. 369-2, ч. 1 ст. 354, ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України, а саме вимаганні та отриманні неправомірної вигоди у розмірі 30 тисяч доларів США, пов’язаного з цим зловживанні впливом, а також підбурюванні працівників медичної сфери до видачі недостовірних листків непрацездатності та їх використанні", — ідеться в повідомленні.

Як зазначається, суд призначив екссудді покарання у вигляді десяти років за ґратами без права обіймати посади в судах, правоохоронних органах й адвокатурі терміном на три роки відповідно та з конфіскацією всього належного їй майна.

Також суд обрав фігурантці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до набрання вироком законної сили.

Цим же вироком інша обвинувачена — лікар однієї з медичних установ Дніпра визнана винуватою у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 358 (підробка документа за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Засудженій призначені чотири роки ув'язнення. Водночас суд звільнив її від покарання на підставі ст. 49 Кримінального кодексу України у зв’язку зі спливом строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Вирок може бути оскаржений протягом 30 днів з дня його оголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Вищий антикорупційний суд до Апеляційної палати ВАКС.

Читайте також: Кадровика бригади територіальної оборони викрили на хабарах

Як повідомлялося, колишні судді Кіровського районного суду Дніпра Наталія Овчаренко й Олег Ходасевич були затримані у квітні 2017 року за підозрою в отриманні від підсудного 16 тисяч доларів за постанову судового рішення на його користь та вплив на прокурорів для пом'якшення звинувачення. Загальна сума хабаря мала становити 30 тисяч доларів.

У подальшому Овчаренко спробувала домовитися про закриття цієї справи з тодішнім головою Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким. Зрештою була затримана під час передачі частини хабаря.

Як встановило слідство, також екссуддя декілька разів "замовляла" у знайомих медиків лікарняні листи з метою уникнути участі в автоматизованому розподілі судових справ, які не хотіла розглядати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-