Відвів підбитий літак ціною життя: На Київщині відкрили пам’ятник льотчику Матуляку

Відвів підбитий літак ціною життя: На Київщині відкрили пам’ятник льотчику Матуляку

Фото
Укрінформ
У Київській області відкрили пам’ятник підполковнику Геннадію Матуляку, якій на початку повномасштабного російського вторгнення відвів підбитий літак від села під Гостомелем.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб ЗСУ повідомляє у Фейсбуці.

"25 лютого в лісі поблизу села Глібівка на Київщині відкрили пам’ятник. Рік тому на цьому місці героїчно загинув льотчик 299-ї бригади тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова підполковник Геннадій Матуляк", - йдеться у повідомленні.

Матуляк з першого дня брав участь у відбитті широкомасштабного російського вторгнення, 24 лютого 2022 року знищував ворожі колони на Херсонщині і на рідній Миколаївщині.

"Зранку 25 лютого 2022 року, на північ від Києва, в районі міста Гостомель Геннадій Матуляк знищив колону техніки російських окупантів. Але близько сьомої ранку, під час повітряного бою, російський винищувач влучив у штурмовик нашого воїна. Льотчик почав відводити літак, аби захистити людей, адже під ним розташувався великий розважальний комплекс. Після другого влучання літак і пілот спалахнули. Машина впала за кілька кілометрів від села Глібівка Вишгородського району", - зазначили у відомстві.

Читайте також: Мати загиблого льотчика на кошти з компенсації облаштувала оздоровчий центр на Прикарпатті

Попри те, що село на той момент було захоплене російськими загарбниками, місцеві жителі поховали льотчика біля місця загибелі. 16 квітня 2022 року його перепоховали у Миколаєві.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі підполковнику Матуляку було присвоєне звання Героя України посмертно.

Як повідомляв Укрінформ, батьки полеглого героя, військового льотчика Андрія Люташина придбали для військових дрон, назвали його позивним сина "Лютік" та передали на передову.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-