Шмигаль: Каховській ГЕС загрожує екологічна катастрофа - через дії рф люди можуть залишитися без води

Шмигаль: Каховській ГЕС загрожує екологічна катастрофа - через дії рф люди можуть залишитися без води

Укрінформ
Через зниження води в Каховському водосховищі близько 70% населених пунктів, які отримують воду саме з Дніпра, можуть залишитися без доступу до питної води.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 14 лютого.

«Цивілізований світ не повинен мовчати. Україна закликає всіма доступними засобами тиснути на росію, аби вона закрила шлюзи та відновила гідротехнічні споруди на Каховській ГЕС. Або ж дозволила це зробити українським фахівцям. Звертаюсь до міжнародних партнерів та наголошую: в іншому випадку ми зітнемося з екологічною катастрофою, що матиме незліченні деструктивні наслідки для всього континенту», – сказав прем’єр.

За його словами, росіяни намагаються позбавити українців доступу до водопостачання. Після часткового руйнування та зумисного відкриття росіянами шлюзів Каховської ГЕС щодня втрачаються тисячі кубометрів води. Через що 70% населених пунктів, які отримують воду саме з Дніпра, можуть залишитися без доступу до питної води.

«Ще більшою є атомна загроза. Зниження рівня води у (Каховському – ред.) сховищі може призвести до неналежного функціонування систем охолодження Запорізької АЕС. Думаю, нікому не треба пояснювати, чим це загрожує Україні, Європі та світу загалом», – додав Шмигаль.

Як повідомлялося, у зв’язку з неконтрольованим скидом води на Каховській ГЕС, рівень води у водосховищі стрімко знижується. Оскільки обсяги скиду перевищують обсяг наповнення,  це негативно впливає на технічні процеси на ЗАЕС.

Фото: Кабмін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-