Дніпропетровській психіатричній лікарні незаконно утримували військового – омбудсмен

Дніпропетровській психіатричній лікарні незаконно утримували військового – омбудсмен

Відео
Укрінформ
У Дніпропетровській багатопрофільній клінічній лікарні з надання психіатричної допомоги незаконно утримували військовослужбовця. За даним фактом Уповноважений Верховної Ради з прав людини звернувся до правоохоронних органів.

Відповідна інформація оприлюднена у Телеграм-каналі Омбудсмана Дмитра Лубінця, передає Укрінформ.

Як зазначається, до Уповноваженого звернувся військовослужбовець щодо незаконного утримання в психіатричному закладі.

З метою перевірки таких обставин, представник Офісу Омбудсмана на Дніпропетровщині Владислав Онищенко здійснив моніторинговий візит до Дніпропетровської багатопрофільної клінічної лікарні з надання психіатричної допомоги.

Під час візиту з’ясувалося, що заявник вже був виписаний 16.01.2023 року, однак знову примусово був ушпиталений до цього ж закладу з 29.01.2023.

На підтвердження правомірності своїх дій, лікарня надала лише медичну карту за останній період шпиталізації чоловіка, з 29.01.2023.

Відео: Уповноважений Верховної Ради з прав людини

"Порядок дій під час кожного окремого випадку примусової шпиталізації визначений законодавством. Однак, перевірити обставини шпиталізації заявника за період із 23.12.2022 до 16.01.2023 не вдавалося без аналізу медичної карти за вказаний період", — наголосив Онищенко.

Після довготривалих зволікань та перепон у проведенні візиту адміністрація лікарні повідомила, що розшукувана картка хворого — загублена.

Гендиректорка лікарні відмовлялася надавати будь-які підтвердження щодо причин відсутності медичної картки. Перешкоджаючи здійсненню моніторингового візиту, посадова особа просила звернутися до неї письмово, вказувала на неспроможність нею сприймати інформацію на слух.

Читайте також: На лікування за кордон відправили ще 28 українців

Будь-які підтвердження (в тому числі письмової усвідомленої згоди) щодо правомірності підстав утримання заявника у лікарні протягом 25 днів не надали, повідомив Омбудсман.

«Зазначене не виключає обставин незаконного утримання військовослужбовця та застосування до нього психофармакологічного лікування», - зауважив Лубінець.

За результатами візиту направлені листи реагування до Міністерства охорони здоров’я та органів Національної поліції, повідомили у Офісі Омбудсмана.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-