У судах Дніпропетровщини та Хмельниччини розпочали заходи контролю щодо української мови

У судах Дніпропетровщини та Хмельниччини розпочали заходи контролю щодо української мови

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розпочав заходи контролю за застосуванням державної мови у судах Дніпропетровської та Хмельницької областей.

Про це повідомляє пресслужба уповноваженого, передає Укрінформ.

“На адресу Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови продовжують надходити звернення громадян щодо порушень мовного закону працівниками судів. У зв'язку з цим у 2023 році уповноваженим розпочато здійснення двох заходів державного контролю за застосуванням державної мови у судах Дніпропетровської (застосування недержавної мови під час виконання службових обов’язків працівницею суду) та Хмельницької (складання постанови суду недержавною мовою) областей”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Секретаріат мовного омбудсмена перевірить компанію, яка відмовила дівчині у співбесіді українською

Як зазначається, питання дотримання законодавства про державну мову в судах знаходиться на особливому контролі Уповноваженого враховуючи невтішні результати моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень, проведеного у 2021 році. Тоді Секретаріат уповноваженого зафіксував 49 фактів порушень мовного закону судами у 12 областях України та в місті Київ.

Водночас у Секретаріаті додають, що попри непоодинокі порушення, які все ще фіксують громадяни України, загалом ситуація із дотриманням мовного закону суддями та працівниками судів покращилася.

Як повідомлялося, в Україні на сьогодні діє понад 400 майданчиків з опанування української мови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-