Відсторонення мера Чернігова: Кличко заявив про можливість звернення до Європейського суду

Відсторонення мера Чернігова: Кличко заявив про можливість звернення до Європейського суду

Укрінформ
Розгляд апеляції міського голови Чернігова Владислава Атрошенка перенесли на 1 лютого, але якщо вирок буде не на користь мера, його колеги готові звернутися до Європейського суду.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформ після засідання у Львівському апеляційному суді повідомив міський голова Києва Віталій Кличко.

«Зараз зібралося більше 30 мерів з різних міст України. І багато хто висловив своє критичне відношення до цього. І я переконаний, що те рішення першої інстанції, яке прийняв суд не відповідає ключовим викликам сьогодення. Оскільки ми українці намагаємося стати європейською демократичною країною. І тому такий резонанс. Ми мери багатьох міст з’їхалися сюди, щоб підтримати нашого колегу. Якщо суд не прийме справедливе рішення ми будемо звертатися до Європейського суду», - зазначив Кличко.

З його слів, в Україні зараз є інші ключові виклики. Тому міські голови сприймають ухвалу Яворівського районного суду про відсторонення від посади Атрошенка на один рік від посади, як тиск на місцеве самоврядування.

«Це не мера обласного центру позбавляють повноважень, а по суті громаду, позбавляють повноважень обирати міського голову на незрозумілій підставі. За те, що він не на тій автівці евакуював дружину з майже окупованого міста. А ми знаємо, що більше 33 мерів було викрадено, з них п'ятеро на сьогоднішній день - ми не знаємо, де знаходяться. Це прецедент в історії України. Це напад на демократію і самоврядування», - наголосив Кличко.

Своєю чергою, міський голова Львова Андрій Садовий теж підтримує колегу і закликає правоохоронців скерувати свої сили на пошук справжніх злочинців і корупціонерів.

Читайте також: Мер Чернігова заявив, що за ним стежать

«Не коректно коментувати будь-яке рішення суду, тим більше він оголосив перерву до 1 лютого. Але, якщо вникнути в деталі, то 24 лютого міський голова вивозить дружину та двох дітей, а сам лишається в місті. Вони їдуть на тій машині, яка готова була поїхати. І починається оцей процес: НАЗК, ДБР, прокуратура… Я думаю, що вже більше мільйона гривень потрачено на ці всі процесуальні речі. Тому я хочу вірити, що суд прийме рішення в рамках українського законодавства, а правоохоронці скерують свою енергію на пошук корупціонерів і злочинців», - сказав Садовий.

Як повідомляв Укрінформ, суд у справі про відсторонення міського голови Чернігова Владислава Атрошенка з посади міського голови терміном на один рік оголосив перерву до 1 лютого.

7 грудня 2022 р. Яворівський суд Львівської області виніс рішення про те, що чиновник діяв в умовах реального конфлікту інтересів та визнав Атрошенка винним в адміністративному правопорушенні, передбаченому ч. 1 та 2 статті 172—7 КУпАП. Рішенням суду на міського голову наклали штраф у розмірі 6 800 гривень та на рік позбавили права обіймати посади, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Європейський суд (European Court of Justice) — найвища інстанція суду Європейського Союзу, рішення якої не можуть бути оскаржені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-