У Чорнобильському заповіднику знову помітили ведмедя

У Чорнобильському заповіднику знову помітили ведмедя

Фото
Укрінформ
Науковці знову зафіксували на території Чорнобильського заповідника присутність бурого ведмедя.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, співробітники якого приєдналися до пошуку ведмедя в рамках проєкту “Полісся - дика природа без кордонів”.

“У 2020 році, в рамках виконання із Франкфуртським зоологічним товариством в Україні // FZS Ukraine проєкту “Полісся - дика природа без кордонів“ був розпочатий фотомоніторинг великих ссавців. Торік ми зафіксували ведмедя у південній частині заповідника. У цьому році через окупацію та бойові дії дослідження призупинились. Але на початку літа роботу нашого офісу в Чорнобилі відновили та, враховуючи вимоги безпеки й режиму, продовжили наукові дослідження. І ми знову зафіксували на заповідних територіях ведмедя бурого. Сподіваємося, що ця особина залишиться тут постійно”, - йдеться в повідомленні.

Науковці пояснили, що ще на початку минулого сторіччя у дикій природі України ведмідь зберігся лише в Карпатах.

Про його появу у зоні відчуження ЧАЕС почали говорити у 2001-2002 роках. Проте ознак постійної присутності виду на території тоді виявлено не було.

У 2010 році було зафіксовано “задири“ ведмедя на стовбурі сосни. У 2014-2016 рр. співробітники НДУ "Чорнобильський центр" за допомогою фотопасток отримали вірогідні свідчення присутності виду на території зони відчуження. Однак не було інформації щодо того, чи є така присутність постійною.

Читайте також: Через потепління у Галицькому парку прокинулися ведмеді

Після створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника співробітники його наукового відділу приєднались до пошуку ведмедя.

“Якщо до нас повернувся цей величний звір, можна стверджувати: заповідник виконує функцію збереження природи успішно”, - зазначають науковці.

Як повідомлялося, влітку 2022 року Національний банк України ввів у обіг пам’ятну монету “Чорнобиль. Відродження. Ведмідь бурий“.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-