У Косівській громаді на Прикарпатті облаштовують новий шелтер для переселенців

У Косівській громаді на Прикарпатті облаштовують новий шелтер для переселенців

Укрінформ
Косівська громада Прикарпаття працює над поліпшенням житлової бази для внутрішньо переміщених осіб і облаштовує новий шелтер.

Про це Укрінформу повідомили у Програмі «U-LEAD з Європою».

Як зазначається, за консультаційної підтримки експертів U-LEAD Косівська територіальна громада виграла грант на облаштування прихистку для переселенців.

Від початку повномасштабної війни громада прийняла близько 9 тисяч внутрішньо переміщених осіб. На її території діє дев’ять соціальних прихистків, де людей забезпечують усім необхідним, включаючи безкоштовне триразове харчування. Оскільки кількість переселенців зменшилася, було прийнято рішення створити один великий шелтер, у якому зможуть проживати всі внутрішньо переміщені особи, які цього потребують.

Команда регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області організувала для представників Косівської громади кілька консультаційних зустрічей, на які був запрошений зовнішній експерт «U-LEAD з Європою» Ігор Мельничук.

«Ми зустрічалися з представниками Косівської громади декілька разів, вони озвучували свої ідеї та пропозиції. Зараз багато фондів націлені на допомогу внутрішньо переміщеним особам. Обговоривши ідеї та вивчивши діючі проєкти, визначилися з тим, який вирішили подавати. Проєктну заявку готували спільно з працівниками громади та учасниками ініціативної групи. Як результат - Косівська громада увійшла до переможців. Надалі продовжуватимемо працювати з територіальною громадою над новими проєктами», – зазначив Мельничук.

Косівська громада у межах проєкту отримала комплект сантехнічного обладнання: бойлери, умивальники, унітази, душові кабінки, електричні нагрівачі тощо. У прихистку одночасно зможуть проживати до 200 осіб. У приміщенні тривають будівельні роботи, зокрема облаштовуються кімнати для проживання, кухня, санвузли тощо.

«Для нас дуже важливим було створити новий соціальний прихисток та розвантажити інші комунальні заклади. На базі приміщення однієї з колишніх шкіл ми вирішили облаштувати таке соціальне житло. За бюджетні кошти ми не змогли б купити все обладнання, тому цей проєкт дуже нам допоміг. Ми вдячні експертам U-LEAD за консультаційну підтримку та сприяння у написанні проєктної заявки, яка перемогла в конкурсі», – зазначила головний спеціаліст відділу промоції, зв'язків та економічного розвитку Косівської міськради Ірина Дімбровська.

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації й під час війни. Також Програма посилила активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС у межах ініціативи «Мости довіри», що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів. Окрім того, впродовж квітня-червня 2022 року надано 333-ом громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також: На Прикарпатті відкрили шелтер для 40 людей похилого віку та переселенців

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-