Дерусифікація: в Ізмаїлі перейменують понад 60 вулиць і провулків

Дерусифікація: в Ізмаїлі перейменують понад 60 вулиць і провулків

Укрінформ
На 40-й сесії Ізмаїльської міськради Одеської області 29 грудня депутати схвалили рішення про перейменування понад 60 вулиць та провулків міста, назви яких були пов'язані з імперським російським чи радянським минулим.

Про це повідомили кореспонденту Укрінформу в оргвідділі мерії.

“Керуючись статтею 26 Закону “Про місцеве самоврядування в Україні”, депутати підтримали проєкт перейменування 61 вулиці та провулка міста, з урахуванням підсумків громадського обговорення і з метою позбавлення від радянського минулого та зв’язків з країною-агресором, імперських та радянських ідеологем”, - зазначили в мерії.

Згідно з цим рішенням, у місті буде вулиця Героїв Азовсталі - замість Краснодонської, провулок Котляревського - замість Апшеронського, вулицю Папаніна перейменовано на вулицю Володимира Великого, Глазунова віднині носитиме назву Володимира Вернадського, Пржевальского – Семена Петлюри, Толбухіна – Захисників Зміїного, Чернова – Євгена Коновальця, Фучіка Юліуса – Григорія Сковороди.

Читайте також: Українські топоніми: альтернативи немає – треба повертати своє

Крім того, низка назв об’єктів міської топоніміки приведена до вимог законодавства про державну мову і стандарти української мови. Управлінню житлово-комунального господарства за рахунок коштів, передбачених на благоустрій міста, доручено замінити таблички зі старими назвами.

Як повідомлялося, раніше Ізмаїльська міськрада перейменувала проспект Суворова на проспект Незалежності, а також вирішила демонтувати й перенести з міського суспільного простору пам'ятник російському полководцю Олександру Суворову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-