Уперше на Полтавщині прооперували пацієнтку з «великим серцем»

Уперше на Полтавщині прооперували пацієнтку з «великим серцем»

Фото
Укрінформ
Фахівці інституту ім. Миколи Амосова провели лекцію та майстер-клас щодо запобігання раптовим серцевим смертям.

Про це Укрінформу повідомили у пресслужбі інституту.

"Бригада кардіохірургів оперувала на базі Полтавського обласного клінічного медичного кардіоваскулярного центру під керівництвом завідувача відділу хірургічного лікування серцевої недостатності та механічної підтримки серця і легень, заступника директора з лікувально-координаційної роботи Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України доктора медичних наук Костянтина Руденка", – йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, операція відбулася у непростих умовах. Зранку 16 грудня російські загарбники здійснили чергову масовану ракетну атаку по критичній інфраструктурі України. Електроенергія була відсутня на території всієї Полтавщини. Не працювало й водопостачання. Однак це не завадило проведенню операції. Медичний центр перейшов у режим роботи на генераторі.

"Діагностика та лікування гіпертрофічної кардіоміопатії є пріоритетним напрямком у діяльності інституту Амосова. Він має найбільший в Україні досвід лікування цієї патології. Вперше в Україні пацієнта з гіпертрофічною кардіоміопатією, або "великим серцем", як ще називають цю патологію, успішно прооперував у 2016 році кардіохірург Костянтин Руденко. За 6 років інститут є лідером у Європі за кількістю та якісними результатами. На сьогодні таких операцій виконано 556. Найменшому пацієнту було 8 місяців, найстаршому – 86 років", – повідомили у пресслужбі інституту.

Там додали, що фахівці інституту Амосова також провели для сімейних лікарів, аритмологів, кардіологів та кардіохірургів Полтавщини лекцію та майстер-клас щодо запобігання раптовим серцевим смертям.

Читайте також: В інституті Амосова відкрили відділення воєнної кардіохірургії

Як зазначив доктор медичних наук кардіохірург Костянтин Руденко, в Україні близько 70 тис. людей мають гіпертрофічну кардіоміопатію. "Ця тяжка патологія спричиняє раптову серцеву смерть, зокрема у дітей та молоді. Наша мета – щоб у лікарів, з’явилася настороженість стосовно "великого серця", як ще називають гіпертрофічну кардіоміопатію. Щоб вони вчасно діагностували та оперативно лікували таких пацієнтів. Це рятує життя людей, які ще кілька років тому були приречені. Такі майстер-класи ми провели у дев'ятьох областях України. І вже бачимо результат – ситуація з вчасною діагностикою та лікуванням даної патології значно поліпшилася”, – сказав він.

Фото надані пресслужбою інституту

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-