У Харкові на розбитому бізнес-центрі встановили інсталяцію польського художника

У Харкові на розбитому бізнес-центрі встановили інсталяцію польського художника

Фото
Укрінформ
У Харкові на розбитому бізнес-центрі на вулиці Мироносицькій встановили інсталяцію від польського художника Мацея Вогеля, робота символізує польсько-українську дружбу та підтримку.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Будівля, на якій закріпили інсталяцію, знаходиться в самому центрі міста, поруч із Харківською облдержадміністрацією, зруйнованою росіянами 3 березня. Наразі цей діловий квартал практично порожній, багато будівель пошкоджені, вітрини магазинів закриті фанерою.

Інсталяцію привіз до Харкова польський благодійний фонд «Майбутнє для України», а вибрав для неї місце та встановив на прохання автора відомий харківський митець Гамлет Зіньківський.

«Ми довго вибирали, де закріпити цю роботу. Це один із найефектніших будинків, котрий зараз виглядає дуже сумно», - зазначив Зіньківський.

Його польський колега на двох картинах зобразив схожих бабусь, вони в’яжуть спільний шарф у кольорах двох країн.

Пьотр Кашувара, голова фонду, зазначає, що з автором вони довго радилися, який образ найкраще підійде.

«Ми думали, що буде таким яскраво символічним у цей час. Солдати, президенти… Аж раптом подумали про бабусь. Це про добро, тепло від них, і про тепло, якого вони так потребують. Стільки таких бабусь я побачив у Бахмуті, Сіверську. Які ховаються у підвалах і не усміхаються так, як на цих картинах. Але ми думаємо про майбутнє для України і для Польщі також», - сказав Кашувара.

У Харкові на розбитому бізнес-центрі встановили інсталяцію від польського художника на знак дружби та підтримки / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Харківський митець натомість передав до Польщі каску російського загарбника у художній обробці. Її подарували Зіньківському українські військові ССО.

«Це такий творчий обмін. Польській стороні я віддав каску і, якщо все вийде, її поміняють на радіопідсилювач, монокуляр та тепловізор для наших захисників. Куля пройшла під таким кутом, що влучила в голову та пробила каску наскрізь. Хлопці передали її мені. Я зробив на ній такий напис: «Окупант втратив голову від краси моєї землі», - зазначив художник.

Читайте також: Бенксі став почесним громадянином Ірпеня

Гамлет Зіньківський – український художник, ілюстратор, який переважно працює з графікою та стріт-артом. Двічі номінант PinchukArtCentre Prize (у 2009 та 2011 роках). У 2013 році разом із Жанною Кадировою та Миколою Рідним представляв Україну на 53-й Венеційській бієнале. Народився, живе та працює у Харкові. Його вуличні роботи стали однією з родзинок міста. Художник активно займається волонтерською діяльністю, зокрема допомагає українським військовим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-