Усі медзаклади Чернівецької області мають стати фінансово спроможними – директорка департаменту охорони здоров’я

Усі медзаклади Чернівецької області мають стати фінансово спроможними – директорка департаменту охорони здоров’я

Укрінформ
У Чернівецькій області 12 лікарень залишаються фінансово неспроможними, водночас у Чернівецькій ОВА роблять всі можливі кроки, аби вже найближчим часом медзаклади вийшли на самозабезпечення.

Про це директор департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної військової адміністрації Наталія Свестун повідомила в інтерв’ю виданню "Фокус", коментуючи заяву МОЗ, що з 2023 року держава не буде дофінансовувати неплатоспроможні лікарні, передає Укрінформ.

На переконання Свестун, "держава не має дофінансовувати неефективні лікарні, а це насправді не поодинокі випадки, і одна з головних проблем медзакладів, які роками тягнуть додаткові кошти з державного бюджету". "Наразі 12 лікарень в Чернівецькій області залишаються фінансово неспроможними й не можуть власним коштом забезпечувати медикам заробітну плату. Зараз ці установи отримують додаткові кошти за пакетом дофінансування від Національної служби здоров’я України… У 2023 році держава робитиме акцент на оборону, тому про дофінансування неспроможних лікарень не може бути й мови. Отже, кожна лікарня має працювати над тим, аби бути ефективною, а не тягарем для бюджету", – додала вона.

Водночас, зазначає директор департаменту охорони здоров’я, “медичні працівники мають якісно лікувати і отримувати за це гідну зарплатню, пацієнти – отримувати якісне лікування, бути впевнені, що їм нададуть допомогу, в разі потреби. А для цього треба якнайшвидше провести реформу, бо зараз і лікарі опинилися, як в старому анекдоті – "ніхто на переході кормити не обіцяв", і пацієнти часто не можуть отримати допомогу в повному обсязі”.

Свестун при цьому підкреслила, що "медичні працівники опікуються великою кількістю пацієнтів – поранені військові, внутрішньо переміщені особи. І справляються. Ми зобов’язані піклуватися про їхній добробут, забезпечити їх, спростити їхнє життя, щоб вони розвивалися професійно, а не думали, як їм вижити".

Читайте також: Усі медзаклади, які надають стаціонарну й екстрену допомогу, забезпечені генераторами - Ляшко

"Тому ми працюємо з кожною фінансово неуспішною лікарнею області окремо. Разом шукаємо шляхи виходу із ситуації, – сказала директор департаменту. – Не кожен лікар може бути кваліфікованим управлінцем, професійним менеджером, отже ми маємо допомогти тим, хто не справляється".

Свестун зауважила, що "за даними МОЗ, лікарні мають вийти на показники, коли фонд оплати праці становитиме 70–80% загального бюджету медичного закладу. У такому випадку заклад залишатиметься спроможним та матиме кошти на покриття ліків, харчування та розвиток. Отже, ми робимо всі можливі кроки, аби вже найближчим часом медзаклади вийшли на самозабезпечення".

Фото: focus.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-