У російських катівнях на Херсонщині виявили камери, де тримали підлітків - омбудсмен

У російських катівнях на Херсонщині виявили камери, де тримали підлітків - омбудсмен

Відео
Укрінформ
У Херсонській області людей катували більш жорсткими методами, ніж у Київській, Харківській і Чернігівській областях. Була окрема камера, де тримали підлітків.

Про це у Фейсбуці поінформував Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

“Визволення від російських військових Херсонщини відкрило нові факти жорстокого поводження — жителі області піддавалися жорстокішим методам катування, ніж в тих областях, що раніше були під тимчасовою окупацією – Харківщина, Київщина, Чернігівщина”, - уточнив він.

Омбудсман поінформував, що на території Чернігівщини, Харківщини, Київщини були зафіксовані катівні, але на території Херсонської області вперше були встановлені факти (зі свідчення людей, які перебували в цих катівнях), що одночасно в камерах катівень тижнями цілодобово тримали чоловіків і жінок разом.

“При чому, їх не випускали тижнями. Навіть в туалет треба було ходити жінкам при чоловіках, а чоловікам – при жінках”, - заявив чиновник.

Читайте також: ООН про катівню росіян у Херсоні: винуватці мають бути покарані

Лубінець уточнив, що другою відмінністю катівень на Херсонщині від Київщини, Чернігівщини, Харківщини є те, що у кожній камері були встановлені відеокамери для спостереження.

“Такий цілодобовий відеонагляд записувався зі звуком. На цьому окремо наголошують наші громадяни, які піддавалися тортурам, і пояснюють, що вони це чітко розуміли. Бо як тільки херсонці починали говорити про окупацію, то миттєво до камер забігали люди в масках і всіх жорстоко били”, - написав він.

Уповноважений з прав людини зазначив, що також на Херсонщині була окрема камера, де тримали підлітків.

Читайте також: На деокупованій Херсонщині виявляють катівні та місця поховань

“Ми зараз встановлюємо їхній вік. Люди розповідають, що деякі хлопці виглядали приблизно на років 14. І хрестика, якого я вчора показував на відео, зробив 19-тирічний хлопець, який перебував тут — у катівні. В інших областях ми не виявляли камер для дітей чи підлітків”, - заявив він.

Лубінець уточнив, що з точки зору Міжнародного гуманітарного права ми спостерігаємо погіршення поводження з цивільними громадянами України. На його думку, це - найгірші і найцинічніші прояви порушення Женевських конвенцій.

Омбудсман поінформував, що для нього це виглядає так, що коли представники рф бачили людей з проукраїнським світоглядом, то це їх ще більше провокувало вдаватися до надзвичайно жорстокого поводження з місцевим населенням.

“Це не просто залякування, як було раніше, це більш показово, жорстоко, щоб всі про це знали. Мета — зламати херсонців для того, аби вони боялися, мовчали, не виходили на мітинги, де озвучували свою приналежність до України. Це очевидне придушенням громадського спротиву з елементами воєнних злочинів проти людяності”, - йдеться у дописі Лубінця.

Читайте також: СБУ виявила в Херсоні ще одну катівню росіян

У свою чергу Уповноважений ВР з прав людини заявив, що попри те, що ті, хто чинив це, ховали свої обличчя від херсонців за масками, - українська влада знає, що катували наших людей представники росгвардії та військовослужбовці російської армії.

Він запевнив, що українські компетентні органи обов’язково встановлять всіх злочинців.

Як повідомлялося, Уповноважений Верховної Ради України із прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він ще не бачив таких масштабів порушень прав людини, які зафіксовані на Херсонщині, на інших територіях нашої держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-