На Харківщині вчителі, які їздили на «курси» до росії, тепер вимагають зарплату

На Харківщині вчителі, які їздили на «курси» до росії, тепер вимагають зарплату

Укрінформ
На Харківщині вчителі, які їздили на «курси підвищення кваліфікації» до росії, після деокупації населених пунктів регіону вимагають виплатити їм зарплати і хочуть вийти на роботу.

Про це йдеться в публікації Укрінформу.

«Є педагоги, які пішли на співпрацю з ворогом, і зі спецперевіркою відповідні органи ще до них не дійшли, але вже є внутрішні конфлікти. Директори, які співпрацювали, виїхали, а вчителі в більшості ж залишилися. Вони вимагають зарплати, кажуть, що готові працювати і чекають, коли їм виходити на роботу. А вчителі, які відмовилися працювати на окупантів, обурені та готові звільнятися, якщо колаборантів допустять до роботи», - зазначив в.о. начальника Куп'янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич.

В Куп’янському районі, де загарбникам вдалося 1 вересня відкрити більше 30 шкіл, 25-30% освітян погодилися на умови окупаційних «адміністрацій». В окремих закладах таких педагогів була половина чи весь колектив.

Читайте також: Президент утворив вісім військових адміністрацій на Харківщині та призначив керівників

З міста Ізюм на російські курси їздили близько 30 вчителів, це приблизно 5%. Місцеві посадовці впевнені, що цих педагогів не можна допускати до роботи.

«У них не те що проросійська позиція, в них її взагалі немає, тобто вони, як пластилін – ліпи, що хочеш. Нам законодавець має відповісти, що з ними робити. Нехай вони і не понесуть кримінальної відповідальності, однак обмежити їх у професійній діяльності необхідно», - впевнений Мацокін.

У пресслужбі Харківської обласної прокуратури у відповідь на озвучену кореспондентом Укрінформу проблему зазначили, що радять представникам влади та місцевим жителям писати заяви до слідчих органів. Це прискорить проведення спеціальної перевірки певних осіб, запевняють у відомстві.

Як повідомляв Укрінформ, з вересня українські військові вигнали окупантів із 544 міст і сіл Харківської області. Станом на 25 жовтня, тимчасово окупованими залишалися 28 населених пунктів регіону.

Фото: Vincenzo Circo/IMAGO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-