На звільненій території Донеччини вже ексгумували 146 тіл

На звільненій території Донеччини вже ексгумували 146 тіл

Оновлено
Укрінформ
На деокупованій території Донецької області на цей час було знайдено 268 тіл загиблих, з них вже ексгумували 146 тіл.

Про це пресофіцер поліції Донеччини Олександра Гаврилко повідомила на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Всього тіл 268 – це тіла загиблих громадян, яких знаходили на деокупованих територіях. А з них 146 – це саме ексгумованих», - сказала Гаврилко.

Вона звернулася до людей, у яких родичі проживали на деокупованих територіях і хтось з них загинув, співпрацювати з поліцією і, якщо потрібно, надавати біологічні матеріали для того, щоб правоохоронці мали змогу ідентифікувати людей, які загинули.

«Це (співпраця населення з поліцією – ред.) для нас дуже важлива. І навіть, якщо люди просто звертаються до нас, що до захоронень, ми відбираємо відразу біологічні матеріали для ДНК. Це на перспективу ми працюємо, бо люди, якщо зразу не звернуться, можуть звернутися пізніше. Щоб ми мали змогу провести експертизу і встановити особи загиблих людей», - пояснила пресофіцер поліції.

Читайте також: На Харківщині почали ексгумацію масового поховання українських військових

Гаврилко додала, що зі слідчого управління повідомили, що є готові експертизи про причини смерті чотирьох дітей, яких ексгумували в Лимані Донецької області, а про причини смерті п’ятого хлопчика поки ще не готові.

«Чотири дитини – це на масовому захороненні, де цивільні в Лимані були поховані... Маємо такі результати: діти з однієї сім’ї – хлопчик 2012 року народження та дівчинка 2008 року народження попередньо загинули від стискання тіла важким предметом. Попередньо маємо інформацію від свідків про те, що діти знаходилися вдома і скоріш за все їх придавила важка стіна, коли був обстріл, чи щось важке дітей придавило. Інші дві дівчинки 2019 та 2021 років народження, які були ексгумовані на місці масового захоронення, причини їх смерті – міно-вибухова травма з осколковим пораненням голови у обох», - розказала пресофіцер.

Вона додала, що ще одного хлопчика також в Лимані було окремо ексгумовано. Його матір поховала у дворі, але ця експертиза ще не готова.

Гаврилко пояснила, що в Донецькій області зараз не проводяться експертизи. Експерти можуть відбирати біологічний матеріал, але самі експертизи проводяться в інших областях України і вони довготривалі, бо дуже велика кількість експертиз зараз, і лабораторії перевантажені.

Читайте також: На деокупованих територіях ексгумували близько тисячі тіл

Як повідомлялося, на початку жовтня Збройні сили України звільнили Святогірську та Лиманську громади від російських загарбників. На деокупованих територіях зафіксували, що ворог зруйнував там інфраструктуру на 80%. Також у цих громадах зруйновано або пошкоджено 90% житла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-