В Івано-Франківську відкрили виставку «Маріуполь. Де ти?..»

В Івано-Франківську відкрили виставку «Маріуполь. Де ти?..»

Фото
Укрінформ
В Івано-Франківську відкрили мобільну фотовиставку «Маріуполь. Де ти?..»

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ця виставка стартує в Івано-Франківську і мандруватиме нашою Україною…Назва виставки співзвучна з написом російською «ДЕТИ», який був біля Маріупольського драматичного театру. Усе це – тонкий зв'язок, чуттєва історія, яку може відчути кожний. На цих світлинах ми бачимо діточок, які загинули в Маріуполі. У них - світлі, ясні, чисті очі, які ще не бачили світу і не знали життя. Також є світлини міста, на яких показано яким був Маріуполь і яким він є після російської окупації - зруйнований ущент» , - розповідає керівниця центру допомоги переселенцям «Я - Маріуполь» в Івано-Франківську Олена Калайтан.

Вона зізнається, що є свідком того, як на Маріупольський театр впала російська авіабомба. Увесь цей жах жінка спостерігала з Маріупольської вежі, висотою у 35 метрів.

«Де ти?» - це питання, яке сьогодні доречне для всіх маріупольців. Вперше, коли з’явився зв’язок маріупольці одне в одного запитували «Де ти?» Так само ми запитуємо одне в одного тепер, коли розкидані світом», - говорить координаторка виставки Алевтина Швецова.

Вона зауважила, що на виставці «Маріуполь. Де ти?..» представлені понад 30 світлин маріупольського фотографа Євгена Сосновського, який 62 дні з 24 лютого провів в окупації міста. Наразі автор виставки перебуває у Києві. Він не лише фотограф, але й грає в театрі авторської п’єси «Концепція», який курсує містами України і нині показує виставу «Обличчя кольору війни». У ній фотохудожник має монолог, який базується на тих подіях, які йому довелось пережити в окупованому місті.

Виставка «Маріуполь. Де ти?..» в Івано-Франківську / Фото: Ірина Дружук, Укрінформ

Разом зі світлинами на виставці представлений маріупольський щоденник, який п’ятирічний Єгор вів в окупації міста. Також є інсталяція, яка показує кількість дітей, які загинули в Україні від початку повномасштабної війни.

«Дорослі переживають цю трагедію, намагаються почати нове життя. Але трагедія, з якою зіткнулись діти після повномасштабного вторгнення рф, є неоціненною і саме тим, що ми не повинні забувати і пробачати нашим ворогам», - переконана координатора виставки «Маріуполь. Де ти?..».

Читайте також: На Софійській площі відкрилася фотовиставка, присвячена оборонцям Маріуполя

Відомо, що після Івано-Франківська виставку покажуть у Києві. Її мета – наштовхнути людей на роздуми про цінність та крихкість дитячих життів та віддати шану втраченим у війні дітям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-