На Харківщині зруйновані обстрілами пам'ятки сканують за допомогою 3D

На Харківщині зруйновані обстрілами пам'ятки сканують за допомогою 3D

Відео
Укрінформ
На Харківщині вже більше десятка зруйнованих обстрілами пам'яток відсканували 3D-сканером, що в майбутньому допоможе в їх відновленні.

Про це повідомляє пресслужба Харківської ОВА, передає Укрінформ.

"Завдяки 3D-сканеру на Харківщині зможуть відновлювати пошкоджені російськими обстрілами пам'ятки. Його придбали на запит департаменту містобудування та архітектури ХОВА в межах спільного гуманітарного проєкту фонду «Толока» та Товариства побратимства Харків-Нюрнберг", - ідеться в повідомленні.

Директор обласного департаменту містобудування та архітектури Антон Коротовських розповів, що на Харківщині проскановано вже більше 10 будівель, серед них – Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди.

«Сканування об’єкта займає довгий час, іноді кілька днів. Адже спочатку робимо внутрішнє сканування і за потреби – зовнішнє. Потім все це оброблюємо у спеціальних програмах. Після цього в нас з’являється 3D-модель будівлі з точністю до 1 мм. Це, так би мовити, наш архівний матеріал, який ми збережемо для нащадків. Вони зможуть відкрити і подивитися будь-яку деталь на фасаді або в інтер’єрі», – сказав Коротовських.

Також він додав, що це допоможе точно обрахувати всі руйнування і зрозуміти, скільки матеріалів доведеться використати для відновлення.

Представник КП «Харківський регіональний інженерно-консультаційний центр» Даніїл Єлфімов зазначив, що така технологія використовується в усьому світі. Для України це один з перших приладів.

Читайте також: Загарбники за час війни пошкодили 846 об'єктів культури і зруйнували 249 - МКІП

Як повідомлялося, на Харківщині, за даними Мінкульту, загарбники знищили чи пошкодили найбільше закладів культури та культурної спадщини. Загалом ідеться про більш ніж 110 різних об'єктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-