Вулицю у центрі Кременчука перейменували на честь Левка Лук’яненка

Вулицю у центрі Кременчука перейменували на честь Левка Лук’яненка

Укрінформ
Вулицю Горького в центрі Кременчука перейменували на честь українського політичного діяча та дипломата Левка Лук’яненка.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба Кременчуцької міської ради, передає Укрінформ.

«У Кременчуці вулицю Горького перейменували на честь українського дисидента, учасника правозахисного національно-визвольного руху, політичного діяча та дипломата Левка Лук’яненка», - йдеться у повідомленні.

У міськраді нагадали, що Лук'яненко був активним членом і головою Української Гельсінської групи, першим головою Української республіканської партії, співавтором Декларації про державний суверенітет України, автором Акта проголошення незалежності України. Він розробив стратегію виведення України з-під влади москви та зі складу СРСР шляхом референдуму на основі конституцій СРСР і УРСР та норм міжнародного права.

За антирадянську діяльність та прагнення до незалежності України Левка Лук’яненка на початку 60-х років засудили до смертної кари, яку потім замінили на багаторічне ув’язнення. Загалом у радянських таборах Лук'яненко провів понад 25 років. На початку 1989 повернувся в Україну з заслання, де продовжив громадську та правозахисну діяльність.

Читайте також: У Києві з’явилася вулиця Героїв полку «Азов»

Як повідомлялося, у Голосіївському районі Києва вулицю Уральську перейменували на Чумацьку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-