Уцілілих половецьких баб під Ізюмом законсервують на зиму

Уцілілих половецьких баб під Ізюмом законсервують на зиму

Фото
Укрінформ
Уцілілих половецьких баб на горі Крем'янець поблизу Ізюма законсервують на зиму, розбиту російськими обстрілами скульптуру перевезли до місцевого музею.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в пресслужбі Харківського історичного музею ім. Сумцова.

"Половецьких баб на горі Крем'янець планують законсервувати на зиму. Наразі реставратори радяться, як бути з ушкодженими місцями скульптур. Самі статуї, найімовірніше, накриють коробом із дерев’яних рейок, а потім обкладуть мішками з піском. І так вони зможуть перезимувати", - зазначили в історичному музеї.

Уламки розбитої баби 5 жовтня перевезли до Ізюмського краєзнавчого музею.

Уцілілих половецьких баб під Ізюмом законсервують на зиму / Фото Дмитра Кузубова

"Подальшу її долю вирішуватимуть реставратори. Але відновити її в автентичному вигляді точно не вийде — деякі уламки безповоротно втрачені", - зазначили в музеї.

Як повідомлялося, раніше міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зазначав, що, можливо, половецьких баб доведеться перевезти до Харкова.

Майже прямим попаданням снаряду війська рф зруйнували одну з дев'яти баб, які стояли на горі Крем'янець, інші - посічені. Також під обстріл потрапив пам’ятник героям Другої світової війни, що знаходиться поруч: зруйновано силуети воїнів-захисників і ластівок.

Кам'яні половецькі баби під Ізюмом - унікальний історичний пам'ятник, датований IX-XIII ст.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-