На Франківщині знайшли костел святого Сесілія середини XVIII століття

На Франківщині знайшли костел святого Сесілія середини XVIII століття

Фото, відео
Укрінформ
У селі Креховичі на Івано-Франківщині віднайшли католицький костел святого Сесілія середини XVIII століття, про який майже не було відомостей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Суспільне.

«У селі Креховичі Брошнів-Осадської громади віднайшли католицький костел святого Сесілія середини XVIII століття. Вчитель історії Креховецької гімназії Андрій Дутчак розповів, що про споруду є мало відомостей, і її немає у реєстрі культурних пам'яток», - ідеться в матеріалі.

Відомо, що на рештках костелу почали зводити дерев'яну будівлю у 1900 році. Відтоді 36 років у ній молилися жителі двох сіл — Креховичів і Брошнів-Осади.

«З приходом радянської влади у 1945 році у церкві розмістили складське приміщення та шкільний спортзал. Після того, як збудували у 1974 році школу в селі, ця пам'ятка не використовувалася», — розповідає Дутчак.

За словами головної спеціалістки відділу економічного розвитку, інвестицій та проєктної діяльності Брошнів-Осадської селищної ради Світлани Мицик, будівлю вже обстежили спеціалісти, які визначили, що вона — у задовільному стані.

«Уже виготовлена облікова документація. Кінцевою метою нашого проєкту є занесення костелу святого Сесілія до реєстру культурної спадщини. Також ми хочемо виготовити правоустановчі документи для костелу. Для цього подали запит у державний архів у Львові. Тоді будемо знати, що саме представляє цей костел, до якої парафії він належить», — пояснила Мицик.

Читайте також: росіяни від початку вторгнення зруйнували та пошкодили в Україні 270 релігійних споруд

Як повідомляв Укрінформ, у каплиці музейно-меморіального комплексу в селі Заздрість на Тернопільщині, де збережена родинна садиба патріарха Йосифа Сліпого, урочисто освятили новий іконостас.

Фото: suspilne.media

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-