У Харківській області інтенсивність замінування територій ще більша, ніж у Київській – ДСНС

У Харківській області інтенсивність замінування територій ще більша, ніж у Київській – ДСНС

Укрінформ
У Харківській області інтенсивність замінування територій ще більша, ніж на Київщині, найбільше – протипіхотних мін, якими всипані землі вздовж доріг.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ сказав заступник голови ДСНС України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Роман Примуш.

«Найбільша складність сьогодні – це саме розмінування, тому що забруднення (вибухонебезпечними предметами - ред.) Харківської області становить близько 12 тис. кв. км, і все це потребує дуже швидкого розмінування. Інтенсивність замінування була набагато вищою, ніж навіть у Київській області, хоча й там вона була значною. Дуже поширене замінування протипіхотними мінами. Деякі території просто всипані ними вздовж доріг», - сказав Примуш.

Читайте також: У Києві евакуювали відвідувачів із ТРЦ «Лавина» через повідомлення про мінування

За його даними, в регіон направлено вже 129 піротехніків. До жовтня цю цифру відомство розраховує збільшити вдвічі. Нові загони прибувають і розгортаються щоденно. Разом із обласною адміністрацією ДСНС визначило, що до кінця року мають бути розміновані об’єкти житлово-комунального господарства (18 об’єктів), навчальні та медичні заклади, близько 4 тис. км доріг, а також мають бути очищені території під лініями електропередачі – це ще близько 50 км для обстеження - та весь житловий фонд.

«Окрема історія – це об’єкти енергопостачання, всі 32 великі об’єкти, де ми зараз обстежуємо навколо територію, щоб була можливість їх повноцінного обслуговування», - зазначив заступник голови ДСНС.

Читайте також: Вижити взимку в розбитих містах Луганщини буде майже нереально - Гайдай

Другий етап розмінування стосуватиметься лісових масивів, полів, водних об’єктів, що може зайняти декілька років. Залучення міжнародних команд на Харківщину для допомоги в розмінуванні можливе лише за умов гарантування їм безпеки, наразі ж в області ще тривають бойові дії та регулярно відбуваються ворожі обстріли звільнених населених пунктів.

Як повідомлялося, завдяки контрнаступу українських військових із початку вересня звільнено 8500 кв. км території Харківщини з 388 населеними пунктами. За даними ОВА, під окупацією залишилося тільки 6% області (з 32%). Операція зі звільнення Харківщини триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-