За тиждень з Харківщини евакуювали понад 1,5 тисячі мешканців

За тиждень з Харківщини евакуювали понад 1,5 тисячі мешканців

Укрінформ
Віцепрем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук сказала, що за останній тиждень у Харківській області було евакуйовано понад 1,5 тисячі людей, і ця евакуація буде продовжуватися і надалі.

Про це глава Мінреінтеграції поінформувала у ефірі українських телеканалів, передає кореспондент Укрінформу.

«За останній тиждень з Харківщини було евакуйовано понад 1,5 тис. людей, і ця евакуація буде тривати і надалі. Ми наразі намагаємося дістатися до важкодоступних населених пунктів. Вкотре дякую нашій армії, ЗСУ, - вони допомагають, і фактично на руках виносять наших маломобільних людей, старших людей», - заявила посадовець.

Окремо вона поінформувала, що за останні дні з Харківської області була евакуйована 221 дитина.

Читайте також: Тепла у будинках Луганщини не буде, навіть якщо її деокупують найближчим часом - Гайдай

«Зокрема, Шевченкове – це був мій особистий біль. Кілька місяців ми не могли евакуювати інтернат, там знаходилося 98 дітей, з вадами розвитку, хвореньких наших дітей, і я дуже за це хвилювалася. Ми вже їх евакуювали», - сказала міністр.

Окремо, говорячи про колабораціонізм, глава Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій нагадала, що у Кримінальному кодексі України є 2 статті – 111-1 (Колабораційна діяльність) і 111-2 (Пособництво державі-агресору).

За її словами, у цих статтях ККУ чітко прописано, хто та за що буде відповідати.

Читайте також: Мінреінтеграції залучить міжнародну допомогу для забезпечення маломобільних переселенців

«Щодо всіх тих, хто наразі займається такою діяльністю, то я думаю, що вони не забули так швидко, за кілька місяців, українську мову, - і наша армія їм теж має нагадати про це, а потім і слідство, - хай почитають ці статті ККУ. Вони побачать, що вони отримають - скільки це буде років, щодо обмеження волі, конфіскації майна, і так далі», - сказала посадовець.

Вона уточнила, що нікому не радить займатися колабораційною діяльністю. За її словами, громадянам не варто йти на співпрацю з рф, брати російський паспорт і брати участь у жодних «референдумах» і мітингах.

Відповідаючи на питання, щодо ексгумації тіл у Ізюмі зі знайдених поховань, міністр заявила, що наразі там є пошукові команди очолюваного нею відомства, і також там є Уповноважений з питань зниклих безвісти Олег Котенко там, з яким вона щодня перебуває на зв’язку.

Читайте також: За останній місяць з небезпечних регіонів евакуювали понад 80 тисяч українців

За її словами, Котенко розповідає страшні речі.

«Відбувається спочатку ексгумація, потім – впізнання. Уже кількох (осіб – ред.) ідентифіковано. Звичайно, рідним, які здали ДНК, їм повідомляють (про осіб – ред.), яких могли встановити. Цей процес дуже важкий, і мені дуже шкода, що люди дійсно отримують цю інформацію. Але на жаль, ми бачили цю страшну кількість людей, братніх могил, і просто могил, закатованих цивільних», - поінформувала вона.

Віцепрем'єр висловила сподівання, що світова спільнота не пройде повз це.

«Я ніколи не повірю, що можуть бути черстві лідери, настільки бездушні, які можуть дозволити собі сказати, що це не геноцид, які можуть собі дозволити сказати, що рф - це не держава – терорист... Жодна цивілізація ніколи не може собі дозволити, щоб дивитися на це все і просто мовчки спостерігати. Якщо це цивілізація», - уточнила вона.

Як повідомляв Укрінформ, у Мінреінтеграції поінформували, що більше 80 тис українців евакуювали за останній місяць з небезпечних регіонів.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-