Рівень води в Інгульці стрімко падає, рятувальники працюють в екстремальних умовах

Рівень води в Інгульці стрімко падає, рятувальники працюють в екстремальних умовах

Укрінформ
У Кривому Розі триває ліквідація наслідків ракетної атаки, рівень води в річці Інгулець стрімко падає, рятувальники та інші фахівці працюють в екстремальних умовах.

Про це під час виїзного брифінгу сказав начальник ГУ ДСНС України в Дніпропетровській області Андрій Кульбач, передає Укрінформ.

“Була вчасно організована робота штабу, прийнято фахові рішення. Адже вода прибувала кожну годину на 40 см і досягла двох метрів у деяких місцях. Зараз рівень води впав на 50 см і наступні години він буде падати, адже вода в русло річки Інгулець поступає значно менше”, - сказав він.

За його словами, зараз рівень води стрімко впаде, але вона залишиться ще в погребах та приватних подвір’ях. Її треба буде відкачувати за допомогою мотопомп.

Загалом у ліквідації наслідків ракетної атаки було задіяно одразу 14 одиниць спеціальної інженерної техніки та близько 100 людей (ДСНС і профільні підприємства).

“Робота надто важка, дуже швидкісна течія і екстремальні умови”, - сказав керівник ДСНС Дніпропетровщини.

Водночас голова ради оборони міста - начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул заявив, що через загрозу підтоплення вночі було евакуйовано кілька сотень людей з-понад 30 вулиць, які були в зоні ризику.

Читайте також: У Кривому Розі вода відступає - рівень підтоплення знизився в усіх районах

Щодо відновлення водозабезпечення, то вода була подана вже за три години після обстрілу.

“Але було виявлено ще одне місце удару ракети “Кинжал”. Зараз триває наповнення системи, якщо не виникне додаткових проблем, то вже на вечір вода буде”, - сказав Вілкул.

У разі виявлення проблем, їх обіцяють швидко ліквідувати.

Вілкул нагадав, що вчора, 14 вересня, в період 17:07 - 17:34, за уточненою інформацією, сім крилатих ракет вдарили по інфраструктурі міста.

“Було чотири ракети “Кинжал”, це найдорожчі ракети, і три - “Іскандер”. Всі удари були виключно по цивільній інфраструктурі. Одна з ракет влучила у гідроспоруду в Інгулецькому районі, шість ударів - в районі Карачунівського водосховища - основного резервуару води в нашому місті. Тобто фактично це була спроба окупантів змити водою частину м. Кривого Рогу - тобто фактично терористичний акт проти цивільних людей”, - сказав очільник Кривого Рогу.

Читайте також: У Кривому Розі рівень води на вулицях постійно моніторять спеціальні пости - ОП

За його інформацією, частина гідроспоруди зруйнована, і тому почалося неконтрольоване витікання води. Через це рівень води в річці Інгулець підвищився вдвічі.

Для ліквідації наслідків було реалізовано низку заходів: перше - було два підриви (контрольовані) дамб у районі Чорногірки. Це було потрібно для того, аби розширити пропускну можливість річки. Підриви виконували військові сапери.

Також було виконано великий комплекс інженерних заходів, пов’язаних із перекриттям шлюзів. Роботи тривають досі, до кінця дня влада міста має повністю ліквідувати наслідки аварії.

Раніше повідомлялось, що було підтоплено понад 110 будинків та дач.

Американський Інститут вивчення війни дійшов висновку, що окупанти гатили по дамбі Карачунівського водосховища, щоб знищити українські понтонні мости та стримати контрнаступ українських військ на Херсонському напрямку.

15 вересня ворог продовжує обстрілювати Кривий Ріг. Відомо про ракетне влучання в одне з промислових підприємств. Обійшлось, попередньо, без жертв, але є серйозні руйнування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-