СБУ затримала агентів рф, які планували запустити прокремлівський медіацентр «Таврія»

СБУ затримала агентів рф, які планували запустити прокремлівський медіацентр «Таврія»

Фото
Укрінформ
Кіберфахівці Служби безпеки нейтралізували російську агентуру, яка займалась підготовкою до запуску мобільного центру інформаційних диверсій на півдні України.

Про це повідомляє СБУ, передає Укрінформ.

Встановлено, що основним його завданням було масове поширення на території регіону кремлівської пропаганди через спеціально створені Телеграм-канали, додатки онлайн-телебачення і радіомовлення. Ці ресурси мали використовуватися для виправдовування агресії рф та поширення дезінформації про ситуацію на фронті.

"Відомо, що ворожий проєкт мав діяти під виглядом так званого «медіацентру «Таврія» та охоплювати аудиторію Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської областей і тимчасово окупованого Криму. У подальшому ворог планував розширити деструктивний контент і на Кіровоградщину", - поінформували в СБУ.

За даними слідства, до організації інформаційно-підривної діяльності причетні двоє мешканців Києва, які потрапили у поле зору спецслужб рф через публічну підтримку агресії проти України.

"Один із ворожих агентів на початку вторгнення передавав своєму російському «куратору» інформацію про дислокацію Сил оборони України у Києві. Для комунікації застосовував закриті канали електронного зв’язку. Згодом зловмисник отримав нове завдання – розробити план створення прокремлівського медіацентру для розхитування внутрішньополітичної обстановки в нашій державі. До злочинної діяльності він залучив свого спільника, який сформував концепцію та алгоритм реалізації проєкту «Таврія»", - йдеться у повідомленні.

За задумом організатора, головний «офіс» і технологічне обладнання медіацентру мали знаходитись на тимчасово окупованих територіях Криму або Херсону. Там пропагандисти та інтернет-агітатори рф планували створювати та «розганяти» деструктивний контент на користь країни-агресора.

Згодом такі підпільні осередки мали створити мережу по інших регіонах для вчинення інформдиверсій.

Під час обшуків за місцями проживання обох зловмисників правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинних дій.

Читайте також: Здавали в оренду росіянам: СБУ ліквідувала дві ботоферми на Київщині та в Одесі

Наразі одному з них повідомлено про підозру за ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Обвинувальний акт скеровано до суду.

Іншому агенту повідомлено про підозру у колабораційній діяльності. Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Тривають комплексні дії для притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до злочинів проти державної безпеки України.

Як повідомлялося, раніше СБУ викрила російського агента, який намагався вчинити диверсію з підриву боєприпасів ЗСУ на Херсонщині.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-