Під час обшуку у квартирі львівського волонтера Літинського його не було вдома

Під час обшуку у квартирі львівського волонтера Літинського його не було вдома

Укрінформ
Під час обшуків, які проводила сьогодні в квартирі відомого львівського волонтера Святослава Літинського поліція, він не був присутній, бо наразі перебуває у Польщі.

Про це Літинський розповів у коментарі Суспільному, передає Укрінформ.

За словами волонтера, він поїхав до Польщі за черговим авто для ЗСУ. Двері поліції відкрила дружина. Обшук проводили слідчі поліції за погодження прокурора Київської міської прокуратури. Спершу поліцейські повідомили, що принесли повістку, але далі з'ясувалося, що мають ухвалу суду про обшук. Також Літинський додав, що дружині не дозволили ознайомитися з ухвалою. Окрім цього, під час обшуків конфіскували гроші у гривнях.

"Вони звинувачують церкву у продажі гуманітарної допомоги, фактично, військового капелана, який є в армії священником. Вони підозрюють його у тому, що він продав гуманітарну допомогу — автомобіль. Я не причетний ні до ввезення цього автомобіля, ні до ремонту. Капелана я знаю, мої знайомі допомагали купувати йому авто за кордоном. Але це був не причетний ні я, ні моя громадська організація", — розповів Літинський.

Він також додав, що під час обшуку дружині Літинського стало зле, і її забрала швидка.

Волонтер Назарій Островський, який також займається придбанням та ввезенням авто для ЗСУ і наразі перебуває в Польщі, розповів, що у нього також провели обшуки.

«Обшуки почалися і в мене, поки в Бродах! В домі моїх покійних бабусі і дідуся, де зараз живуть біженці з Донецька…. Обшуки провели і в моєму недобудованому будинку біля Львова, де якраз майстри роблять ремонт, не представили жодних документів і сказали, що обшуки проводять за неоплату електроенергії….. Сюр продовжується!», - написав у Фейсбуці Островський.

У свою чергу Львівської ОВА Максим Козицький закликав у Телеграмі до об'єктивного розслідування: «Справою займаються поліція Києва та співробітники Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України. Львівська ОВА на стороні правди та справедливості. Розслідування має бути об’єктивним. Волонтери щодня роблять великий вклад у стійкість України».

Обшуки львівських волонтерів сколихнули мережу. На захист волонтерів стали їх колеги, громадські активісти, військові та народні депутати. Зокрема, народний депутат Володимир В’ятрович написав, що відомий львівський активіст і волонтер Святослав Літинський - людина, в порядності і відданості якої українській справі немає ні найменшого сумніву.

«Маховик переслідування волонтерів, що допомагають фронту, набирає обертів. І очевидним є те, що це абсолютно зловмисна системна кампанія, що спрямовується з високих київських кабінетів», – додав парламентарій.

Міський голова Львова Адрій Садовий відреагував так: «Сьогодні прийшли з обшуками до Святослав Літинський. Це люди, які віддають власний час і кошти, часто ризикують життям, щоб доставити авто на фронт. У нас пів країни стали волонтерами. До них завтра теж прийдуть? Давайте випалювати ворога з нашої землі, а не знищувати інститут волонтерства, який є таким важливим для всіх нас у цей складний час».

Читайте також: Поліція викрила благодійний фонд, який привласнював гумдопомогу - обшуки у Києві та Львові

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 8 вересня, зранку поліція з обшуком прийшла до львівського волонтера та активіста Святослава Літинського, який займається постачанням авто для ЗСУ.

Святослав Літинський – український громадський діяч, доктор філософії з фізико-математичних наук, викладач, відомий захисник української мови. Від 2012 року він через судові позови відстоює українську мову, якщо є порушення чинного законодавства. Був першим громадянином України, який отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки, виборов необхідність маркувати побутову та електронну техніку українською мовою іноземними компаніями. З початку повномасштабного вторгнення Святослав Літинський разом із колегами передали на потреби ЗСУ понад 250 автомобілів. Про купівлю та передачу авто армії він звітував у соцмережах.

Суд у Львові 30 серпня відпустив під особисте зобов’язання двох волонтерів, яких правоохоронці підозрюють у продажі гуманітарної допомоги (автомобілів для потреб ЗСУ).

За даними слідства, схему організував львівський художник, який долучився до волонтерського руху. Правоохоронці вважають, що фігуранти ввозили на територію України автомобілі на пільгових умовах під виглядом гуманітарної допомоги, оформляли машини на адресу благодійного фонду для потреб військовослужбовців ЗСУ, але замість безоплатної передачі підрозділам ЗСУ підшуковували покупців на іномарки.

Слідчі задокументували факт продажі «волонтерами» чотирьох автомобілів на загальну суму 20,7 тис. доларів.

Фото: vgolos.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-