В Івано-Франківську відкрили хаб «Я-Херсон»

В Івано-Франківську відкрили хаб «Я-Херсон»

Фото
Укрінформ
В Івано-Франківську відкрили хаб «Я-Херсон», де допомагатимуть вимушеним переселенцям вирішувати соціальні та побутові питання.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Такі центри будуть відкриті усюди. Ми зобов’язані допомагати людям вирішувати соціальні та побутові питання. Люди, коли їдуть, мають розуміти, куди вони направляються. Ми проводили опитування серед херсонців, які потребують допомоги, то вони кажуть, що, по-перше, ми хочемо знати, як виїхати безпечно. Друге. Ми хочемо розуміти, де будемо жити. Третє. Ми хочемо розуміти, де будемо працювати. Далі, ми хочемо розуміти, де будуть навчатись наші діти і саме головне - чим держава може нам допомогти, щоб люди, які втратили свої статки, могли відчувати себе людиною, про яку піклуються», - говорить голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

За його словами, нині гуманітарний хаб «Я-Херсон» вже працює у Запоріжжі. Там приймають херсонців, аби упродовж трьох днів допомогти з подальшим переїздом та працевлаштуванням.

Читайте також: У Польщі запрацював медичний хаб для українських пацієнтів

«Ці речі треба розуміти одразу, щоб головні точки болю людей були вирішені», - переконаний Янушевич.

Він зазначив, що майже половина мешканців Херсонщини, а це - півмільйона людей, були вимушені залишити свої домівки. Лише в Івано-Франківській області офіційно перебувають понад 4 тисячі ВПО з Херсонщини, не офіційно – їх набагато більше і ця кількість постійно зростає.

«Офіційних зелених коридорів (для виїзду з тимчасово окупованої Херсонщини– авт.) не існує. Орки їх не дають. Втім, існує єдиний виїзд через Василівку. Це дуже важке місце для проїзду, але щодня тим шляхом виїжджають близько півтори тисячі людей, і половина з них – херсонці», - додав Янушевич.

Читайте також: ОБСЄ передало мікроавтобуси для «СпівДії Хабів» у Луцьку та Дніпрі

На допомогу нового хабу сьогодні сподіваються і сім херсонських родин, які виховують дітей з інвалідністю. Їм вдалося виїхати з тимчасово окупованої території та знайти прихисток біля Івано-Франківська з необхідними умовами. Для цього кошти зібрали подібні родини зі США. Але допомога вичерпується, і питання проживання для таких родин може стати дуже гостро.

«З нашими дітьми важко працевлаштуватись, і ми сподіваємось, що цей хаб вирішить питання нашого перебування. Не всі приміщення для переселенців можна пристосувати для наших дітей. Наші хлопчики і дівчатка вже підлітки, тому добре, якщо б кожна наша родина мала власний санвузол», - зазначає членкиня організації «Особливий всесвіт» і мама дітей з інвалідністю Наталія Гайдай.

«Ми об’єднали зусилля для того, щоб тримаючи безпосередньо контакт з кожним переселенцем з Херсонщини, надавати їм вичерпну допомогу. Херсонці хочуть працювати, бути самодостатніми, виробляти продукцію і платити податки. Головне наше завдання – це допомога в питаннях релокації херсонського бізнесу, створення умов для того, щоб херсонські бізнесмени приїжджали сюди. Також ми опікуємось питаннями створення робочих місць для херсонських переселенців», - зазначив голова БО «Херсон нескорений» Володимир Клюцевський.

Івано-Франківська область від початку війни прийняла більше 140 тисяч переселенців, з них більше 6 тисяч ВПО – херсонці.

Раніше в Івано-Франківську запрацював центр «Я- Маріуполь».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-