У Вінниці вулицю Пушкіна хочуть перейменувати на Шухевича - з’явилася петиція

У Вінниці вулицю Пушкіна хочуть перейменувати на Шухевича - з’явилася петиція

Укрінформ
У Вінниці хочуть перейменувати вулицю Пушкіна на Романа Шухевича.

Відповідну петицію на платформі електронної демократії розмістив вінничанин Роман Костишин.

«Закликаю Вінницьку міську раду перейменувати вулицю Пушкіна на вулицю імені Героя України - Романа Шухевича. Причина перейменування: в Україні та й у Вінниці не місце авторам іноземної, а саме ворожої літератури, яка виховує моральних виродків, ґвалтівників та вбивць», - написав Костишин.

За його словами, цю петицію підтримує патріотична Громадська організація «Едельвейс-Вінниця».

Вона з'явилася на платформі електронної демократії у середу, 31 серпня. Аби її розглянула міська рада, петицію упродовж двох тижнів мають підтримати щонайменше 350 городян.

Читайте також: У Ніжині масово перейменували вулиці

Як повідомлялось 30 серпня у Вінниці стартувало голосування за нові назви 38 міських топонімів, які планується перейменувати у ході деколонізації. Їх відібрала Рада з питань історії, культурної спадщини та топоніміки – дорадчо-консультативний орган при вінницькому міському голові. Вулиці Пушкіна у цьому переліку не було.

Раніше у Вінниці з Центрального парку імені Миколи Леонтовича прибрали пам’ятник Максиму Горькому. Крім того, за рішенням сесії міської ради змінено назви понад 10 топонімів. Загалом у Вінниці перейменуванню підлягають 78 об'єктів, змінити назви мають 183 вулиці, провулки, бульвари, площі тощо.

Читайте також: На честь України назвали 20 вулиць і площ у 14 державах

Як повідомляв Укрінформ, Експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму визначила список із 10 найбільш поширених “російських” урбанонімів, які рекомендуються до перейменування у першу чергу. За даними МКІП, до найчастіше вживаних російських топонімів входять, зокрема Юрій Гагарін, Олександр Пушкін, Іван Мічурін, Валерій Чкалов, Максим Горький, Міхаіл Лермонтов, Олександр Суворов, Володимир Маяковський, Олександр Матросов, Володимир Комаров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-