Шкільні обіди: Зеленська взяла участь у презентації фабрики-кухні у Бучі

Шкільні обіди: Зеленська взяла участь у презентації фабрики-кухні у Бучі

Фото
Укрінформ
Перша леді України Олена Зеленська у Бучі на Київщині взяла участь у презентації проєкту нового підприємства – фабрики-кухні, де готуватимуть їжу для учнів у межах реформи шкільного харчування.

Про це повідомляє Офіс Президента, передає Укрінформ.

“Важко висловити всі емоції, які відчуваєш тут. Як і для кожного українця, для мене це місце невимовного болю за закатованими росією співвітчизниками. Та водночас Буча жива! І вона має відновитися й жити, бути не лише місцем пам’яті про російські злочини, а й місцем нового повноцінного життя. Тому саме тут починаємо будівництво нового підприємства – фабрики-кухні”, – сказала перша леді.

За її словами, спорудження об’єкта є частиною розпочатої до повномасштабного російського нападу реформи шкільного харчування. У її межах було напрацьовано три варіанти організації харчування у школі: кухня повного циклу (у навчальних закладах, де є економічна доцільність і технічно-технологічна можливість, все готують на місці з нуля); опорні кухні (з однієї потужної кухні гарячу їжу транспортують до сусідніх шкіл); фабрика-кухня (великий обсяг постачання, окрема будівля, у якій готують, охолоджують їжу й транспортують до багатьох шкіл).

На такій фабриці-кухні можна приготувати до 10 тисяч порцій. Таким чином відбувається заощадження витрат на воду та електроенергію, постачання їжі дітям стає систематизованим, безпечним і якісним. А контроль за технологічним процесом і дотриманням норм НАССР (система управління безпечністю харчових продуктів) відбуватиметься на якісно новому рівні.

Меценатом проєкту побудови фабрики-кухні у Бучі став американський філантроп і бізнесмен, син відомого інвестора Воррена Баффета Говард Баффет.

“Ми вперше зустрілися на початку літа. Тоді пан Баффет сказав, що йому небайдужа тема відновлення України. І особливо йому хочеться зробити щось для деокупованих територій, найбільш постраждалих від російської навали. І я запропонувала йому проєкт фабрики-кухні”, – розповіла перша леді.

Основними споживачами продукції нової фабрики-кухні будуть школи Бучі та щонайменше двох найближчих громад – Бородянської та Немішаївської.

Водночас в умовах війни потужності виробництва можуть бути переналаштовані або розширені для забезпечення харчуванням будь-яких груп населення, які цього потребують. Зокрема, підприємство зможе годувати тимчасово переміщених осіб і місцевих жителів.

Очікується, що фабрика-кухня в Бучі стане пілотним проєктом. Надалі мережа може бути поширена на інші регіони. Кожне підприємство зможе забезпечувати харчуванням 30-40 навчальних закладів (нині в Україні діє мережа з 14 тисяч шкіл та 10 тисяч закладів дошкільної освіти).

Для обслуговування фабрик-кухонь та задоволення інших потреб навчальних закладів поступово створюватимуть професійні центри підготовки кухарів, які зможуть організувати перекваліфікацію таких фахівців із наявних закладів і готувати кухарів на постійній основі.

Читайте також: У Бучі відкрили Центр обслуговування платників податків

Дружина Президента відзначила важливість повернення до реформи шкільного харчування напередодні нового навчального року.

“У перші місяці російського вторгнення, як ми всі пам’ятаємо, йшлося не про принципи харчування, а про те, щоб дітям і дорослим взагалі було що їсти… Але зараз, як ви знаєте, ми розпочинаємо навчальний рік. Звісно, росія не хоче, щоб наші діти навчалися й мали нормальне життя. Але вони обов’язково здобуватимуть знання. І в них буде найкраще здорове харчування, як ми й планували ще до російського нападу. Ось чому фабрика-кухня буде, і пан Баффет побудує її саме в Бучі, яка обов’язково відродиться”, – заявила Зеленська.

Вона подякувала команді Баффета, голові правління Національної асоціації громадського харчування Оресту Степанюку та всім причетним до пілотного проєкту, а також закликала потенційних інвесторів долучатися до відбудови України, яка вже розпочалася.

Очікується, що фабрика-кухня в Бучі запрацює 1 вересня 2023 року.

Як повідомляв Укрінформ, благодійна організація американського бізнесмена Говарда Баффета пожертвувала на потреби України 2,7 мільйона доларів.

Фото: www.president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-