Російська ракета у Чаплиному спалила родину з Донеччини та двох місцевих дітей

Російська ракета у Чаплиному спалила родину з Донеччини та двох місцевих дітей

Репортаж
Укрінформ
На День Незалежності росія завдала ракетного удару по залізничній станції та житлових будинках селища Чаплине, що в Синельниківському районі на Дніпропетровщині

Ворог поцілив по вагонах пасажирського потяга.

Майже добу тривали пошуково-рятувальні роботи. Відомо, що загинуло 25 людей, ще 31 отримали поранення.  

Кореспонденти Укрінформу побували на місці події.

24 серпня в  селище прилетіло 8 реактивних снарядів: 5 касетних, три фугасних. Гатили також із "Смерча" та випустили ракети "Іскандер".

За словами начальника 10-го державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області, підполковника служби цивільного захисту Артема Журавльова, о 14:40 ракета влучила у приватний житловий будинок, знищивши його. 

"Майже через годину ракета влучала в залізничну станцію Чаплине Придніпровської залізниці. Пожежа охопила 5 пасажирських вагонів. Силами ДСНС та місцевої пожежної команди пожежного поїзда її загасили. За 50 метрів від епіцентру подій було знайдено провідницю вагону. Співробітниками ДСНС їй було надано домедичну допомогу та евакуйовано до шпиталю", - розповів Артем Журавльов.

За словами рятувальника, в момент ракетного удару по залізничній станції поруч проїжджав легковий автомобіль, в якому знаходилась родина з Донецької області.

Батьки згоріли в авто, а дитину 2005 року народження викинуло на дорогу, де її знайшов голова територіальної громади.

«Дитина жива», - додали в ДСНС.

За словами місцевих мешканців, це перший обстріл населеного пункту з початку війни.

Жінка на ім'я Тетяна живе з чоловіком на тій самій вулиці, куди прилетів ворожий снаряд. Вона каже, що вибігла на двір і побачила, що будинку сусідів немає.

Його стерло з землі в прямому сенсі слова. Ракета влучила в будинок, в якому знаходилась жінка з двома синами. Її чоловік разом із другом в той час був на подвір'ї.

Ми стоїмо на краю величезної ями метрів в 5-6 завглибшки та приблизно 10-12 метрів в діаметрі.  Біля неї залишки меблів, холодильник і все … жодних натяків на хоча б стіни від будинку, фундамент чи бодай щось, щоб нагадувало, що ще зранку на місці ями був дім, в якому жила родина.

Сергій, власник будинку, розповідає, що все сталося дуже швидко. Від вибуху він на якийсь час втратив слух. Коли ж прийшов до тями, почав шукати родину.

"Дружину і старшого сина ми відкопали…. Живі. Приїхала швидка і забрала їх", - розповідає Сергій.

На його обличчі та нозі - кров, але він не звертає на це уваги. Чоловік каже, що разом з іншими мешканцями шукали під завалами молодшого сина - Вадима.

Знайшли через півтори години на сусідньому подвір'ї, куди хлопчика викинуло вибуховою хвилею.

"Ніхто не знав, що він там лежить. Власники будинку виїхали після першого вибуху. Тіло побачив один з місцевих чоловіків, коли пішов узяти драбину", - розповідає сусідка.

Батько хлопця відвів нас на місце страшної знахідки, дорогою розповів, що на момент вибуху 11-річний син був в будинку, лежав на дивані.

"Ось він, Владік мій, тут лежав. Ніхто не знав, що він там лежить. Знайшли його ще теплого, якби ж раніше побачили, може він був би живий… а так… Його перекинуло через дім та викинуло до подвір'я сусідів… мій синочок годину тут пролежав", - говорить Сергій.

Його дружина та старший син наразі в лікарні у Дніпрі.

"Пацієнт 13 років був доставлений у стані середньої тяжкості. У нього діагностовано перелом обох кісток гомілки, а також множинні садини верхніх та нижніх кінцівок та тулубу. Пацієнту наразі була надана вся необхідна допомога – перелом був стабілізований гіпсовою лонгетою, садини були оброблені. Він був оглянутий усіма суміжними спеціалістами. Дитина стабільна, лікування продовжується. Я вважаю, що ми зможемо зробити все, щоб дитина одужала і ходила, як і до травми. Прогноз щодо одужання сприятливий", - прокоментував Віктор, лікар-травматолог.

Місцеві мешканці селища Чаплине шоковані. Другий день мовчки прибирають побите скло, уламки шиферу, побиті автомобілі та кажуть: "Щось страшне прилетіло в селище та біди наробило".

Від того "страшного" загинула ще одна дитина - 6-річний хлопець. Його тіло дістали з-під уламків рятувальники.

Загалом в результаті ворожої атаки знищено 2 приватних будинки, пошкоджено 30 будинків та 35 господарчих споруд, знищено автомобіль, пошкоджено ще 3, постраждала будівля Укрпошти.

Голова Дубовикiвської сільської ради Синельниківського району Микола Карнаух додав, що фіксування наслідків атаки ще триває. Мова може йти про пошкодження близько 200 будинків.

На місці працюють працівники газової служби, аварійні бригади.

Наслідки ракетного удару по житлових будинках селища Чаплино / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Тим часом, в міністерстві оборони рф підтвердили свою причетність до трагедії в Чаплиному. Щоправда вони заявили, що вдарили по військових…

Ольга Кудря

Дмитро Смольєнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-