На Рівненщині презентували мультимедійну Острозьку Біблію

На Рівненщині презентували мультимедійну Острозьку Біблію

Фото, відео
Укрінформ
Мультимедійну книгу – Острозьку Біблію, досконалий зразок друкарського мистецтва України кінця XVI століття, презентували у Музеї книги та друкарства міста Острог, що на Рівненщині.

Про це, передає Укрінформ, повідомляє музей на своїй сторінці у Фейсбуці.

«У камерному форматі відбулась презентація мультимедійної книги, присвяченої Острозькій Біблії - визначній пам’ятці українського та світового друкарства, 441-шу річницю від дня народження якої ми сьогодні відзначаємо. Цей цікавий мультимедійний продукт - українська розробка студії 3Dsbook, є, по-суті, новим рішенням у музейному та виставковому обладнанні в поєднанні з новими технологіями», - йдеться у повідомленні.

На Рівненщині презентували мультимедійну Острозьку Біблію / Фото: Музей книги та друкарства міста Острог

Також зазначається, що зображення проєктується на чисті сторінки, які відвідувачі мають змогу погортати. В книзі 28 сторінок, на яких розповідається про титульний аркуш Біблії, її друкаря та процес друку книги. Із мультимедійного проєкту можна дізнатися і про герб князя Василя-Костянтина Острозького та його передмову до Біблії, ознайомитися із перекладами та текстом Біблії на папері з водяними знаками. Окремі зображення анімовані.

Для того, щоб порівняти оригінал Острозької Біблії та її цифрову копію, завідувачка Музею книги Світлана Позіховська продемонструвала оригінал книги, який було одразу повернуто до сховища.

Музейниця також розповіла про те, що така ж мультимедійна книга, присвячена унікальній Біблії Йоганна Гутенберга, з якої почалось офіційне друкарство в Європі, представлена в Музеї книги Національної бібліотеки Німеччини в Берліні, який відкрився в минулому місяці.

Читайте також: Музей на Рівненщині поповнився стародруком XVIII століття

Як повідомляв Укрінформ, останніми роками в Музеї книги та друкарства міста Острог змінили підходи до показу спадщини, яку тут оберігають. У 2019 р. експозиційна зала першого поверху була обладнана панорамною проекцією на стіни та сенсорними панелями, створено аудіогід, оцифровано рукописні книги 16-18 століть.

12 серпня 1581 року, в Острозі з’явилася визначна пам’ятка світового друкарства – Острозька Біблія. Це – перше повне видання канонічного біблійного тексту церковнослов’янською мовою. Князь Василь-Костянтин Острозький запросив працювати до своєї друкарні в Острозі відомого друкаря Івана Федорова. При цьому використовувалися не тільки церковнослов’янські, а й грецькі, латинські, єврейські джерела та західноєвропейські списки біблійних текстів.

Видання дуже велике за об‘ємом, проте завдяки майстерності набору та застосуванню дрібного шрифту книга не видається такою масивною, хоча має 1256 сторінок. За підрахунками книгознавців, Острозька Біблія містить 3 240 000 друкованих знаків. Цікавим є факт, що у Біблії використано зображення козаків-херувимів, а також численні композиції з виливних прикрас. Наклад Острозької Біблії сягав приблизно 1500 примірників, 350 з них збереглися до сьогоднішнього дня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-