Федерація грецьких товариств України не визнає діяльність «грецьких громад» на захоплених територіях

Федерація грецьких товариств України не визнає діяльність «грецьких громад» на захоплених територіях

Укрінформ
Федерація грецьких товариств України не визнає діяльність будь-яких структур грецької громади на захоплених російськими загарбниками українських територіях.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві, яка є у кореспондента агентства, голови Федерації грецьких товариств України Олександри Проценко-Пічаджі, яка виїхала з тимчасово захопленого Маріуполя.

Вона заявила, що повномасштабна війна росії проти України поділила грецький рух на до та після і змусила багатьох етнічних греків переосмислити своє життя, цінності й принципи. Хтось виїхав з окупованих територій, хтось опинився у Греції чи на Кіпрі, але значна частина приазовських греків залишилася.

«Майже у кожному населеному пункті Донеччини із компактним проживанням греків залишилися наші земляки, які до війни брали активну участь у грецькому національному русі. Хтось із них після окупації повністю припинив свою громадську діяльність, а хтось навпаки вирішив, що саме зараз при підтримці окупаційної влади у них з'явилася можливість стати біля керма грецьких товариств», - заявила Проценко-Пічаджі.

За її словами, очільницею греків так званої днр і окупованого Маріуполя та грецьких селищ Приазов'я проголосила себе ексголова Донецького товариства греків ім. Ф.Стамбулжі Олена Продан. Вона для цього спеціально повернулася із Греції, де постійно мешкала з 2018 року, до Донецька.

Ще одна ексактивістка грецького руху Наталя Біла, яка більше 10 років працювала у виконкомі Федерації грецьких товариств України, самостійно проголосила себе новою головою Маріупольського товариства греків.

Проценко-Пічаджі зазначила, що до цієї компанії самопроголошених лідерок грецького руху на окупованих територіях приєдналася і нотаріус, у минулому голова Волноваського районного товариства греків, Валентина Петренко. Вона так само без будь-яких зборів, конференцій і виборів, користуючись підтримкою керівництва «днр», проголосила себе новою головою Волноваського районного товариства греків.

«Ні Олена Продан, ні Наталя Біла, ні Валентина Петренко після подій 2014 року не приховували своїх відвертих проросійських симпатій. Зокрема, після 2014 року Олена Продан і члени очолюваного нею Донецького товариства греків супроводжували кожне «героїчне свято днрівців» виступами ансамблів, лідерка структури була присутня на офіційних церемоніях тощо… За таку діяльність очільниця Донецького товариства греків ім. Ф.Стамбулжі потрапила до списку сайту «Миротворець», - повідомила у своїй заяві Проценко-Пічаджі.

Вона акцентувала, що ось тепер ці проросійськи налаштовані активістки вирішили самостійно, без будь-яких виборів, зборів тощо проголосити себе лідерами грецького руху у так званій днр і на окупованих територіях Донеччини. Погрожують, що нова «влада» націоналізує побудовані на грецькі кошти будівлі культурних центрів Федерації грецьких товариств України і «Меотиду» Маріупольського товариства греків, а також будівлю грецького медичного центру "Гіпократи".

Крім того, самопроголошені керівники пропонують столицю греків перенести із Маріуполя до Донецька.

Читайте також: Грецію через аномальну спеку охопили масштабні лісові пожежі

«Федерація грецьких товариств України не визнає діяльність будь-яких структур грецької громади на окупованих територіях, категорично засуджує злочинні дії О.Продан, Н.Білої, В.Петренко та їх намагання очолити фейкові організації греків на теренах новоствореної квазіреспубліки. І схиляється перед тими греками, які проявили патріотизм і навідріз відмовилися від співпраці з ними», - наголосила у своїй заяві голова ФГТУ.

За даними перепису 2001 р., в Україні мешкає 91,5 тисячі етнічних греків, з них 77,5 - у Приазов'ї, Донецька область . Значні осередки греків в Україні також сконцентровані навколо міст Одеса, Харків, Житомир, Ніжин, Львів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-